Szellemi tulajdon

3 órája

Hamis szoftverrel bukott le egy füzesabonyi férfi

Más ügyben tartottak kutatást nála, de a számítógépét és adathordozóit is lefoglalták.

Heol.hu

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádirata szerint egy helyi férfinél a hatóságok más ügy kapcsán, 2021 elején kutatást tartottak, amelyen a hatóság számítógépet és adathordozót is lefoglalt, majd megvizsgált. Ennek során derült fény arra, hogy az eszközökön olyan információs és személygépjármű-diagnosztikai rendszer volt fellelhető, amely szerzői jogi védelem alatt áll. Mindezt dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal.

A vádlott az eszközökön lévő programok másolására, felhasználására nem rendelkezett a szerző engedélyével és ezzel a jogtulajdonosoknak összesen 889 ezer forint vagyoni hátrányt okozott. A vád tárgya szerzői jogok nagyobb vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette - fogalmazott a sajtószóvivő ügyész.

Hozzátette, az ügyészség a korábban már büntetett előéletű vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A szellemi tulajdon védelme a jogszabály szerint

A Büntető Törvénykönyv önálló fejezetben szabályozza a szellemi tulajdonjogot sértő bűncselekményeket, tekintettel az egységes jogi tárgyra, amely a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos sajátos érdekek védelme. A fejezetben lévő bűncselekmények – összesen öt deliktum – ún. keretdiszpozíciós tényállások, vagyis ezeket az egyes ágazati jogszabályok töltik ki tartalommal - ismertette a szakember.

A szerzői jogokról szóló törvény szerint a szerzői jogi védelem alapján a szerzőnek kizárólagos joga van a mű egészének vagy valamely azonosítható részének anyagi formában és nem anyagi formában történő bármilyen felhasználására és minden egyes felhasználás engedélyezésére - fogalmazott dr. Gubala Ádám Miklós.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában