Felkészülés

3 órája

Ősszel több gyalogost ütnek el, óvatosságra int a Heves vármegyei rendőrség

Az elütött gyalogosok fejében meg sem fordul, hogy a nedves, vizes, csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnövekszik.

Heol.hu

A gyalogosok és a kerékpárosok őszi felkészülésére hívja fel a figyelmet a Heves vármegyei rendőrség közösségi oldalán. Az őszi hónapokban országos szinten jellemző, hogy sajnos több gyalogost ütnek el, melynek egyik oka, hogy a gyalogosok egy része nem veszi figyelembe a megváltozott útviszonyokat. Az elütött gyalogosok fejében meg sem fordul, hogy a nedves, vizes, csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnövekszik, és körültekintés nélkül nem tanácsos az úttestre lépni.

A gyalogosoknak a járdán, ahol nincsen járda a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton, ha egyik sincsen vagy gyalogos közlekedésre alkalmatlan, akkor az úttesten lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni.

Kerékpárosként a közlekedési szabályok maximális betartásával, az előírásoknak megfelelően felszerelt kerékpárral fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell közlekedniük. Fokozottan kell figyelni az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat. Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra. Az ősz időszakban kiemelt szerepet kap a láthatóság kérdése. Nagyon lényeges, hogy kerékpárosként és gyalogoskén lakott területen kívüli út úttestén, leállósávján, útpadkáján éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között csak úgy lehet tartózkodni, illetve közlekedni, ha láthatósági mellényt, ruházatot viselünk.

Főoldali képünk illusztráció, forrás: Heves vármegyei rendőrség/Facebook

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában