Vádemelés

2 órája

Segítségnyújtás nélkül hajtott el a helyszínről az ittas sofőr

Az ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségét alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény. Az ittas járművezetés minősített esete, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot okoz, amely már bűntettnek minősül, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Heol.hu

Az Egri Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki 2022 márciusában Hatvanban ittasan ült a volán mögé, majd útja során egy enyhe kanyarban nem tudta a sávjában tartani a kocsiját, így áttért a szembejövő oldalra, ahol a visszapillantó tükrével elsodorta a szabályosan bicikliző sértettet - osztotta meg portálunkkal Dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

A fénykép a rendőrség helyszíni szemléjén készült. A képen a kerékpár baleset utáni helyzete látható.
A fénykép a rendőrség helyszíni szemléjén készült. A képen a kerékpár baleset utáni helyzete látható.
Forrás:  Magyarország Ügyészsége

Az egyébként igen súlyos fokban ittas férfi ahelyett, hogy megállt volna segíteni, nagy sebességgel elhajtott a helyszínről. A vádlott pár száz méterrel később a járművel megállt, majd visszasétált a balesethez, ahol azonban segítséget továbbra sem nyújtott, csak szemlélte az eseményeket. Az ütközés következtében a sértett elesett, a kézközépcsontja eltört, továbbá a keze szorító ereje és az ujjai mozgása sem gyógyult teljesen és állapotában javulás sem várható, így maradandó fogyatékossága alakult ki a baleset miatt.

A vádiratában az Egri Járási Ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság az előkészítő ülésen ítélje a gázolót 3 év szabadságvesztésre, amennyiben a bűnösségét a váddal egyezően beismeri, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Emellett a vádhatóság 3 év közügyektől eltiltás és 6 év közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására is indítványt tett.

A fénykép a rendőrség helyszíni szemléjén készült. A képen a kerékpár baleset utáni helyzete látható.

Az ügyészség ittas vezetésről szóló tájékoztató filmje az alábbi linken érhető el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában