2018.01.29. 19:45
A méhészet a munkája, a műlépkészítés a hobbija
Közel húsz éve szeretett bele a méhészkedésbe a novaji Kerekes József, azóta pedig egy speciális munkát is végez, műlépet gyárt.
A szakember majd’ két évtizede tart méheket és árusítja a megyei lakosoknak. Műlépgyártással három éve kezdett el foglalkozni, miután egy pécsi útja során megismerkedett ezzel a szakmával.
– Hat éve voltam Pécsen, és elmentem egy műléplapokat gyártó műhelybe. Ezt követően fogalmazódott meg bennem, hogy jó lenne ezzel is foglalkozni, mivel tudtam, valószínűleg Heves megyében is lenne igény rá. Három év alatt helyi vállalkozók segítségével sikerült kialakítanom egy engedélyes műlépgyártó üzemet, ezt követően pedig megkezdődött a munka, ma már szezononként van, hogy öt-tíz tonna műlépet is gyártok – ismertette Kerekes József.
A műlép alapanyaga a méhviasz, amelyet a méhek állítanak elő. A méhek a lép építőanyagaként alkalmazzák a méhviaszt, melyben mézet és virágport tárolnak, valamint az utódjaikat is ebben nevelik fel. A felépített lép egy idő után sötét színűvé válik, elöregszik, ekkor sonkoly lesz belőle, amelyet ki kell vágni a a kaptárak kereteiből, s felolvasztva és kezelve később műlép készíthető belőle.
– A méhészek, miután kivágják a sonkolyt, általában egy üstben felolvasztják, leválasztják a szennyezett részét, majd tömbösítve elhozzák nekem, ahol én műlépet készítek belőle egy speciális eljárással – fejtette ki Kerekes József. Elmondta, a méhészektől kapott méhviasz tömböket ő újra felolvasztja, fertőtleníti, úgy, hogy egy órán keresztül 112 fokra melegíti, ennek köszönhetően a nyúlós költésrothadás (a legpusztítóbb méhmegbetegedés) spórája elpusztul. Ezt követően négy-öt óra alatt nyolcvan fokra hűti, majd egy speciális gép segítségével műlépet készít belőle, vagyis 2,2 milliméter vastagságú méhviasz lapokat. A műlépet a méhészek a méhkaptár kereteibe helyezik, ezzel segítve a méheknek a lép felépítését, valamint a méz elkészítését.
– Műlépgyártással körülbelül tizenöt vállalkozás foglalkozik az országban, ennyi elegendő az igények kiszolgálására. Hozzám három megyéből – Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, és Jász-Nagykun-Szolnok – hozzák a kollégák a viasztömböket, mindenkinek a sajátjából gyártok műlépet. Ősztől tavaszig tudok ezzel foglalkozni, mert nyáron túl nagy lenne a hőség a műhelyben. Ez így pont jó, mivel ilyenkor a hideg időben a méhek is pihennek, így van időm műlépet készíteni – fejtette ki a szakember.
Az ember becsapható, a méhek nem
Az elmúlt évben komoly problémák sújtották a méhészeket, sok méhcsalád elpusztult a szélsőséges időjárás, az ázsiai méhatka, valamint a növényvédő szerek káros hatása következtében. Emellett mézhamisítási botrány is megrengette a piacot, ami a kistermelők malmára hajtotta a vizet.
– Miután nagy visszhangot kapott a külföldről behozott, hamisított mézek ügye, némileg több lett a vásárlónk, mert mi kistermelők garantáljuk, hogy a mézeink nem hígítottak, és nem tartalmaznak mesterséges anyagokat. A műlépet is lehet hamisítani, de nem érdemes, mert a méhek megérzik a különbséget, és lassan építik rá a lépet, vagy le-, illetve megrágják a műlépet, ez pedig mind hátráltatja a mézképződés folyamatát – fejtette ki Kerekes József.