2018.10.07. 17:36
Mindent kínáltak, ami csak káposztás
Kemencében sült a jó rétes, több mint húsz kiló lisztből gyúrták a tésztát.
Csak töltött káposztából mintegy négyszáz adaggal készültek Képgaléria: Heol.hu Fotó: Márkus Attila
Demjén Ragyogó idő, zenés, táncos színpadi programok és ínycsiklandó falatok – röviden így lehetne összefoglalni a múlt hét végén rendezett Káposztás Étkek Napját. Persze jöttek érdeklődők is szép számmal, Török Ferenc főszervező, a Demjéni Turisztikai, Természetvédelmi és Borbarát Egyesület elnöke elmondta, csak töltött káposztából legalább négyszáz adaggal készültek.
– Évről évre egyre több látogatót vonz ez a rendezvény, nem is volt kérdés, hogy megrendezzük-e – szögezte le, hozzátéve, bizonyos dolgokhoz ragaszkodnak, például, hogy a káposztás rétest kemencében süssék, s frissen, melegen adják a vendégek kezébe.
E finomságról Takács Gábor cukrász elárulta: a tészta állagát nem könnyű beállítani, puha tollpárnaszerűre kell dagasztani, majd fél órás pihentetés után kihúzni.
– A töltelék nem szabad, hogy túl száraz legyen, mert akkor ropog, de ha nagyon szaftos, eláztatja a tésztát. A cukrot zsíron karamellizáljuk, kell némi só, sőt én borsot is teszek bele, szerintem hiányozna a káposztának is, ha nincs benne – tette hozzá mosolyogva.
Káposztás nap Demjénben