2023.09.17. 11:27
Még szamárhús is főtt a gyöngyösi versenyen + fotók
Győzelmet ért idén a Leves gárdájának hétpecsétes titka a gyöngyösi Görgényi László Főzőversenyen.
Főzőverseny a gyöngyösi szüreti napokon
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap
Fotó: Czimer Tamas
A gyöngyösi Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál második napján ugyan csak 15 órakor kezdődtek a programok, a rendezvénynek helyt adó Fő térre torkolló Dr. Puky Árpád utcában már órákkal előtte nagy volt a sürgés-forgás. Már délután egy óra körül mennyei illatok csalogatták az érdeklődőket a hagyományos Görgényi László Főzőversenyre. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola egykori országos hírű szakmai elméleti tanáráról, szakács szakoktatójáról, mesterszakácsról elnevezett gasztronómiai eseménnyel kapcsolatban Bodonyi Gabriella, a Mátra Művelődési Központ művelődésszervezője arról beszélt portálunknak, hogy tizenhat csapat mutatta meg idén a szakácstudományát.
– Pörkölt és gulyás kategóriákban lehetett versenyezni. Pontosan délben volt szabad meggyújtani a tüzet. Minden főznivalót kizárólag nyersen lehetett hozni, tilos volt előfőzést alkalmazni. Az ételeknek fél ötig kellett elkészülni, akkor kezdődött a zsűrizés. Az ételminták számozott bográcsokban kerültek a bírálók elé, így nem tudhatták, melyik csapat főztjét kóstolták – összegezte Bodonyi Gabriella.
Amíg rotyogtak a pörköltek és a gulyások a kondérokban, természetesen mindenki bizakodó volt a végső sikert illetően. Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere a Momentum és az MSZP csapatát erősítette.
– Gulyást főzünk különböző sertésadalékokból. Bízunk benne, hogy minden jól alakul. Sör is került bele egyébként, de a márkáját nem áruljuk el, az titok. A szakácsok szerint ez adja a végső siker reményét. Abban bízunk, hogy a sör nélkül is győztes lenne, de azt gondoljuk, mindezt a sör biztossá teszi – mondta Kárpáti István.
Szüreti gulyásfőző verseny Gyöngyösön
Fotók: Czímer Tamás/Heves Megyei HírlapA Pandúrok a konyhában elnevezésű szakácsformáció üstjében – mi más, mint – pandúrgulyás rotyogott. Nemes Gábor a lecsós alapon marhalábszárból készülő étel készítését részletezte.
– Babérlevél, jó sok fokhagyma kerül bele, hogy pikáns legyen. Természetesen pirospaprika is kell hozzá, de borsot és köményt is teszünk bele. A végén, amikor a marhalábszár már kezd megpuhulni, akkor tesszük hozzá a zöldségeket. A legvégén gomba, zöldbab, zöldborsó és egy kis velő "bolondítja meg"– sorolta Nemes Gábor.
A Jobbik Gyöngyös csapata marhagulyást főzött, mondta Faragó Tamás, Gyöngyös önkormányzati képviselője.
– Az alapanyag lábszár, ami tegnapi vágás. Nagyon korán keltünk, hogy elhozzuk a friss húst. Kiváló mesterszakácsunk, Kollányi Bence készíti az ételt, ő az egyik gyöngyösi óvoda gyermekeire főz. Mi, többiek, azt adjuk hozzá pluszban, amit lélekben és szeretetben lehet. De ettől lesz a legjobb – bizakodott Faragó Tamás.
Betyárgulyást főzött a gyöngyösi tűzoltók szolgálati csoportja, közölte portálunkkal Tóth Gábor. Mint mondta, a recept titkos, részleteket nem lehet elárulni róla. Birkapörkölttel versenyzett, de emellett szamárhúst és halászlét is főzött a gyöngyösi roma nemzetiségi önkormányzat, mutatott körbe az üstökön Vidák Gábor elnök.
– A recept roma hagyomány, a titkot nem szabad elárulni. A jó fűszer nélkül nincs jó étel. Az a lényeg, hogy sok hagymával kell készíteni, de nem szabad túlzásba vinni, és az erőspaprikával is ez a helyzet. Teszünk bele szemes borsot, babérlevelet, fokhagymát, meg egy kis Erős Pistát, ami besűríti a levét. És természetesen vörösbort is – részletezte Vidák Gábor.
Alföldi betyárgulyással nevezett a főzőversenyre Ducza József vezetésével a gyöngyösi Városom, szeretlek Egyesület.
Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál - péntek
Fotók: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap– Ennek az ételnek az a különlegessége, hogy pörköltalapról indul, és ugyanúgy megy bele zöldség, répa, ettől lesz alföldi. Füstölt csülökkel dúsítjuk, és kockaburgonya fő bele. A különlegességét a sampinyon gomba adja, majd a végén parasztos módra készített zsemlegombócot főzünk bele – sorolta Ducza József.
A Wirgha Márk gasztrospecialista, továbbá Nagy Zoltán királyi főszakács, valamint Molnár Sándor, a Molnár Pékség vezetője, illetve Nyilas Ilona, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke alkotta zsűri döntése alapján végül pörkölt kategóriában a Cefrebarátok és sógorok csapata, míg gulyás kategóriában a Leves nevű gárda győzött. Ez utóbbi formáció idei elsőségének külön érdekessége, hogy a tavalyi versenyen semmit sem voltak hajlandók elárulni a titkos receptjükről. A csapat nevében az elmúlt évben Szűcs Levente csak annyit mondott portálunknak, hogy a jövőben is lesznek versenyek, azért őrzik hét pecsét alatt a mesterfogásaikat. A taktika idén látványosan bejött.