Ingyen vadaspark

2023.11.04. 11:25

Borzok, rókák, szarvasok bóklásznak hajnalban Sirokban

Vadak bukkannak fel a településen, de károkat is okoznak.

Barta Katalin

Nem újdonság Sirokban, hogy hajnalonta békésen sétálgatnak, legelésznek a környező hegyekből érkező vadak a településen. Tuza Gábor polgármester évek óta hajnali sétára elindul szeretett településén, hogy körülnézzen, gyönyörködjön a napfelkeltében, s alkalmasint összegyűjtse a köztereken hagyott csomagokat, tárgyakat. Október utolsó keddjének hajnalán sem ébredt hiába. 

Bejegyzésében azt írta: 

- Azért nem mindennapi, hogy október utolsó napján hajnalban, 13 fok van pluszban, és hazaérve még mindig ugyanannyit mutat a hőmérő! Le is izzadtam rendesen a gyaloglás alatt. Valószínű a vadak is szívesebben "kóbászolnak" ebben a kellemes időben, mert volt szerencsém látni egy borzot, egy rókát, de a két szavastehén is nyugodtan legelészte a kerítésről kilógó borostyánt, négy borjával egyetemben. Tiszta vadaspark. Máshol fizetni kellene érte.

A vadak jelenlétével lassan megbékélnek a sirokiak, dacára annak, hogy az elmúlt években rengeteg kárt is okoztak. Előszeretettel legelték le a köztéri tujákat, megdézsmálták a császárfa-ültetvényt, s vígan lakomáztak minden, a szabadban termő, vagy tápláléknak kihelyezett  gyümölcsből, zöldségből.

Tuza Gábor arra jutott, hogy a jelenséggel meg kell tanulni együttélni, és minimalizálni a károkat. Korábban számos alkalommal hívta fel a figyelmet, hogy a lakók lehetőleg ne tegyenek ki zöldség, gyümölcsmaradékot a szabadba. Élve fogó csapdával is próbálkoztak már, ám a békés vadakat érzékelhetően nem zavarják az emberi kísérletek. Otthonosan érzik magukat, s hajnalonta szorgalmasan látogatják a falu utcáit, tereit némi könnyű zsákmány reményében.    

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában