Holokauszt

2024.02.16. 12:10

A holokauszt tragédiáját 80 éve nem beszélte ki igazán a magyar társadalom + fotók, videó

Dr. Horváth László történész gyöngyösi előadásában emlékezett a történtekre, a túlélőkkel folytatott beszélgetéseire.

Szabó István

Dr. Horváth László előadása Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Holokauszt 80 rendezvénysorozat előadásárára várta az érdeklődőket csütörtök este a Gyöngyösi Zsidó Hitközség és a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület a gyöngyösi kis zsinagógába. Az emlékező est mottója volt: "Mert mindenkinek volt neve. Gyerek volt, apa, testvér és rokon. Hogy hova lettek, azt ugye mindannyian tudjuk." Weisz Péter, a helyi zsidó hitközség és a Barankovics egyesület elnöke köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket. Az est előadója a gyöngyösi származású dr. Horváth László történész, a Jász- Nagykun-Szolnok Vármegyei Damjanich János Múzeum igazgatója, A gyöngyösi zsidóság története című könyv szerzője volt.

– Nyolc évtizede történt az a szörnyőség, amit holokausztnak nevezünk. Azt gondolom, ezt a tragédiát nemcsak a zsidóság, de a magyar társadalom se beszélte ki igazán azóta se. Csak a döbbenet hangján tudok megszólalni, hogyan történhetett ez meg Magyarországon. Már 25 éve, hogy ennek a könyvnek az anyagát lezártam, azaz 30-35 évvel ezelőtt gyűjtöttem hozzá az anyagokat. Rengeteg fájdalommal találkoztam az adatközlőkkel való beszélgetéseim során, ezért meglehetősen szubjektíven tudok emlékezni nemcsak a témáról, de a túlélőkről, a személyes mondanivalójukról, élettörténetükről is – fogalmazott dr. Horváth László.

Az előadásában a múzeumigazgató nem szigorúan a könyv anyagát foglalta össze, hanem azokról az összefüggésekről beszélt elsősorban, amelyeket azóta ő maga is máshogyan lát. Mint mondta, nincs történész, aki 20-25 év távlatából ugyanúgy gondolna dolgokat, mint előtte. Ez a nyolcvan évvel ezelőtti tragédia ugyanis, visszamenőleg is rávetíti mindenre az árnyékát, tette hozzá dr. Horváth László.




 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában