Sikertörténet nyugdíj után

2024.04.28. 08:07

A bükki füvesember története erőt adhat életünkhöz

Lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa szerint a második legfontosabb dolog, amit édesapja, Szabó Gyuri bácsi örökségként hagyott a világra az az újrakezdés lehetősége. A bükki füvesember nyugdíjas éveiben elkezdett tevékenysége mögött egy karizmatikus ember életének története húzódik.

Hornyák Réka

A bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa egy személyes életrajzi könyvben, az „Apám, a füvesember” című kötetben állít emléket édesapjának. Ahogy a Hírklikk cikkében olvasható, a szerző egy olyan ember történetét meséli el, aki a nehéz történelmi idők ellenére is megtalálta a boldogság és a siker útját. 

Szabó Gyuri bácsi és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa
A bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa
Forrás: Kozma István/Észak-Magyarország

A kötetről azt nyilatkozta a szerző, hogy olyan oldaláról szerette volna bemutatni a bükki füvesembert, amelyikről kevesen ismerték, azaz az emberi oldaláról. Szabó Gyuri bácsi a gyógynövények nagyköveteként lett ismert, de lánya szerint sosem vált volna azzá, ha nem lett volna olyan karizmatikus személyiség. Lánya számára ilyen volt édesapja, egy különleges, karakteres férfi, s ennek az oldalának kívánt emléket állítani Lopes-Szabó Zsuzsa. 

Mint írja a Hírklikk, a szerző, az olvasók számára leginkább a könyv gyógynövényekkel kapcsolatos fejezeteit ajánlja, hiszen feltételezi, hogy ez jobban érdekli őket, mint például a Szabó család története. Számára azonban a legkedvesebbek a saját emlékei, az, hogy milyen apa és nagyapa is volt valójában a bükki füvesember, hogy milyennek ismerte őt a lánya. 

A bükki füvesember magánélete és munkája meghatározta egymást

Lopes-Szabó Zsuzsa személy szerint szétválasztaná apja két oldalát, a füvesembert és a magánembert, de úgy véli, ezt nem lehet megtenni. Ezt az is igazolja, hogy édesapja nagyot nőtt a szemében, mikor látta, hogy milyen odaadással, hűséggel, kitartással és felelősségtudattal válaszol a kérdésekre, tartja az előadásokat és a tanácsadásokat. Ezek csak még többet hozzáadtak a róla alkotott képhez. 

A szerző úgy véli, hogy apja emlékét erősíteni talán nem kell, de megőrizni mindenképpen. A dicsőség múlékony dolog, az emberek felejtenek, de nem szeretné, hogy édesapját elfelejtsék, mert ő nem egyszerűen „csak" a gyógynövények nagykövete volt, hanem egy igazi példakép. Nem sokan mondhatják el magukról azt, hogy hatvan évesen fognak hozzá egy új tevékenységhez, ami aztán meghatározza az életüket. 

A bükki füvesember lánya szerint apja története bátorítást adhat az idősebb korosztály számára, azt mutatva, hogy nincs vége a világnak a nyugdíjas évek beköszöntével. A hatvanas-hetvenes években is bele lehet fogni olyan új tevékenységbe, ami fiatalon tartja az embert, energiát és erőt ad, ami miatt érdemes reggel felkelni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában