Parkolóház

2024.04.09. 14:00

Hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt nyomoz Egerben a nógrádi rendőrség

Azt nem tudni, hogy el akarta adatni vagy meg akarta venni a Katona téri parkolóházat az önkormányzat, de az biztos, hogy évek óta veszteséges. Számos alkalommal keresték már a felelősét annak, hogy még mindig jókora összegért bérli az önkormányzat az épületet. Most hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség.

Heol.hu

Mint ahogy arról már beszámoltunk, az EVAT egri vagyonkezelő korábban feljelentést tett a Katona téri parkolóház ügyében. Portálunknak adott válasza szerint a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást folytat hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás érdekeire való tekintettel, az üggyel kapcsolatban további információt jelenleg nem adnak ki válaszuk szerint. Az ügy onnan indult, hogy a parkolóház körül komoly viták alakultak ki, egyrészt azért, mert az EVAT jókora összegért bérli a tulajdonostól az ingatlant, de az veszteségesen üzemel. Tavaly év elején odáig fajult a helyzet, hogy az üzemeltető EVAT  hónapokra bezárta az épületet, az önkormányzati veszteségfinanszírozás ugyanis nem érkezett meg a vagyonkezelőhöz. A cég aztán hűtlen kezelésért tett feljelentést 2023 márciusában.

A Katona téri parkolóház ügyében hűtlen kezeléssel kapcsolatban nyomoznak
A Katona téri parkolóház ügyében hűtlen kezeléssel kapcsolatban nyomoznak
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Ebben az ügyben a Városgazdálkodási Bizottság több ülést is tartott, ahol az önkormányzat korábbi munkatársait, a parkolóház tulajdonos cég képviselőjét is meghallgatták, illetve Spisák György aljegyzőt is kérdezték. Egyszer például közbeszerzést is kiírtak a parkolóházra, melynek teljes dokumentációja eltűnt valamilyen módon a városházáról. A parkolóház tulajdonosának, az Agria Parkoló Kft-nek a képviselője, Saxinger Balázs elmondta, az önkormányzat korábban kijelölt egy vevőt is a parkolóházra. Az ülésen azt vélelmezték, hogy Mirkóczki Ádám polgármester egy harmadik félnek akarta eladni az épületet. Saxinger Balázs azt mondta, vételi ajánlat 426 millió forintról érkezett, majd a vevőkijelölésben érintett cég megkereste a közbeszerzés leállása után is, akkor pedig 750 millió forintos ajánlattal.

Az EVAT vezetése és az önkormányzat, pontosabban a polgármester és az alpolgármesterek között az utóbbi években számos ügy miatt robbant ki konfliktus. Az EVAT háza táján a polgármester és Minczér Gábor alpolgármester is kérdéses dolgokról beszélt, gyanús foglalkoztatás miatt indítottak például belső vizsgálatot. Abban az ügyben azt találták problémásnak, hogy egy munkavállalót 500 ezer forintért foglalkoztattak a cégnél, csakhogy nem az EVAT hanem az Agria Film Kft. adta neki a fizetést, és hiába számlázták tovább az EVAT-nak ezt, nem történt kifizetés. Sőt ehhez a szerződések sem voltak rendben, teljesítési igazolások sincsenek. Az önkormányzatnál azzal sem értettek egyet, hogy az Eger Termál Kft. a strand köztisztasági feladatait már nem a városgondozással akarta megoldani, hanem több száz millió forintért bízott meg egy külsős céget, amely nem sokkal a szerződéskötés előtt alakult.

A hűtlen kezeléses ügyről még az októberi bizottsági ülésen is hosszas vitát folytattak a tagok. Mirkóczki Ádám nem volt jelen az üléseken. Nem értettek egyet abban sem, hogy hűtlen kezelésnek minősül-e az ügy, és hogy bizonyítható-e Mirkóczki Ádám vételi vagy vevőkijelölési szándéka közül bármelyik a Katona téri parkolóházra. Spisák György pedig Szűcs Tamás EVAT igazgató, korábbi önkormányzati irodavezető felelősségét firtatta, hiszen akkoriban ő is foglalkozott szakmai szinten a Katona téri parkolóház kérdésével.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában