A vízben is együtt

2024.06.29. 14:15

Ezeken a helyeken találhatunk kutyabarát strandot Hevesben

Idén már országszerte összesen 22, kimondottan kutyabarát strand várja a strandolni vágyókat és négylábú barátaikat. A kutyás strandok egyre keresettebbek, elterjedésük sokakat érint. Már vármegyénkben is egyre több hely nyit a kutyások felé és alakítanak ki kutyabarát strandokat.

Hornyák Réka

A legfrissebb országos kutyabarát strandtérképet és hasznos tippeket tett közzé a Turizmusonline. A hazai kutyatartók számának növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb igény mutatkozik a kutyabarát helyek iránt. Ilyen keresett lehetőség a kutyás strand, amiből több található Heves vármegyében, illetve a környékén is. 

A kutyabarát strandtérkép
A kutyabarát strandtérkép
Forrás: kutyabaráthelyek.hu

A kutyusukkal strandolók mehetnek egyrészt a Tiszához, ahol Tiszafüreden a Mancsos Pancsoló és Sarudon az EbPart várja őket szeretettel. Azonban nem csak a Tiszához lehet kutyával menni, Lőrinciben az Ebadta Selypi Pancsoldában, Nyékládházán A Plázson vagy Vadnán, a Vadna parkban is pancsolhatnak a házi kedvencek a gazdáikkal. 

Máté Krisztián, a kutyabarathelyek.hu társalapítója kiemelt pár fontos tanácsot a kutyákkal való strandolásról a honlapjukon. Mint írja, az alapszabály az, hogy megfelelő távolságot kell tartani az embereket fogadó strandoktól. A kutyabarát strandokon biztosítani kell a megfelelő hulladékgyűjtést és szükség esetén a vízbe helyezett lejárót is. 

Mire fontos figyelni kutyussal való strandoláskor?

Elsősorban arra, hogy csak biztonságos helyen fürödjünk. A tavak, folyók nagyon csábítóak lehetnek a kutyások számára, mégis, nagyon meg kell gondolni, milyen vízbe merészkedik az ember és hova engedi be kedvencét. A bányatavak például gyakran hirtelen mélyülnek, emiatt a vizük hideg, ami könnyen izomgörcsöt okozhat. A mesterséges tavaknak nincs elfolyásuk, ezért könnyen elszaporodhatnak bennük a kórokozók. Ez egyaránt veszélyt jelenthet emberre és állatra is. A nem strandolásra kijelölt partokon és vizekben éles törmelék vagy veszélyes hulladék is lehet, ami fokozottan balesetveszélyes lehet. 

Vigyázni kell a napsütéssel, ugyanis még a kutyusok is leéghetnek

A szőrzet sűrűségétől és hosszától függetlenül a kutya testfelületén vannak területek, ahol a bőr kevésbé védett. Ilyen az orr, a szemek környéke, a fülek, ajkak, az alhas és a lágyék, combhajlat, de a hátán is leéghet a kutya. A meleg és a napfény hatására az orr bőre ki is száradhat, berepedezhet. 

A napégés elkerülése érdekében be kell kenni a kutyusunk orrát 4 óránként természetes összetételű, illatmentes, kutyáknak készült naptejjel. Más készítményt szigorúan tilos használni, ugyanis a kutya ösztönösen lenyalhatja magáról a szert és a humán fényvédőkben használt vegyi anyagok megbetegíthetik. A fényvédőknek általában 20 perc kell ahhoz, hogy kifejtsék hatásukat, ezért a napon való tartózkodás előtt legalább ennyivel végezzük el ezt a lépést. A hiányos szőrzetű kutyákra vagy szőrtelen fajtákra ajánlott védőruhát adni.

Ezeket vigyük magunkkal a kutyás strandra

  • a kutyus fényvédője
  • a kutyus játékai
  • az itatótálkája és hozzá tiszta víz
  • törölköző
  • kakizacsi
  • póráz
  • napernyő vagy árnyékoló sátor

Felhevült testtel semmilyen esetben ne engedjük a vízbe a kedvencünket

A hirtelen hőmérséklet különbség, akárcsak a gazdi esetében, veszélyes lehet. Mint az emberek esetében, a kutyánál is fontos a fokozatosság. Ugyanígy ne hagyjuk túlhevülni sem a kutyánkat. Ha túlzottan liheg, vörössé válik a nyelve, besűrűsödik a nyála, itassuk meg, fokozatosan hűtsük le, pihentessük árnyékban. Különösen veszélyeztetettek a nyomott orrú és idős kutyusok. 

Legyünk tekintettel másokra a kutyabarát strandokon is

Ha úgy látjuk, hogy kedvencünk közeledése zavar másokat - akár kutyát, akár embert - akkor hívjuk magunkhoz vissza a kutyust. A vízpart nem csak a miénk, rengeteg élőlény otthona is, így körültekintőnek kell lennünk egymással. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában