Kikapcsolódás

2024.07.11. 20:16

Elstartolt az Egri Bor Ünnepe az Érsekkertben

Három napon át a boré a főszerep az Érsekkertben. Az Egri Bor Ünnepe ezúttal is jónak ígérkezik.

Molnár Helga

Az Egri Bor Ünnepe idén július 11-e és 13-a között több mint húsz kulturális és zenei programmal várja a vendégeket. Az ország egyik legnagyobb borgasztronómiai fesztiválja továbbra is ingyenesen látogatható.

Három napig a boré a főszerep: megnyitották az Egri Bor Ünnepét
Három napig a boré a főszerep: megnyitották az Egri Bor Ünnepét
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A csütörtöki megnyitón elhangzott, a rendezvény fontos célja, hogy a borfogyasztók és a borászok közötti közvetlen kapcsolatot támogassa, valamint még több ember figyelmét fordítsa Eger és környéke gazdag kulturális és épített örökségére. Pál Sándor, Eger Város Hegyközségének tagja kiemelte izgalmas borok vannak a borvidéken, melyek most bemutatkoznak.

Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke hozzátette, bízik benne, hogy minden ideérkező megismeri a borvidék adottságait.
– A borászokra jellemző innováció, szorgalom mindig meghozza gyümölcsét – hangsúlyozta.

Dr. Pajtók Gábor, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a résztvevőket.
– A borvidéken évről évre megünneplik az egri bort. Hölgyeim és uraim, ünneplejük tehát a bort, a nagyszerű borászainkat. A 2024-es Egri Bor Ünnepét ezennel megnyitom – mondta.

A borünnepről nem hiányozhat a jótékonyság sem. Bikavéradásra lehet jelentkezni pénteken és szombaton a teniszpályák mellett. Ezen kívül az Eger Lions is kitelepült ezúttal is a jótékonyság jegyében, bevételüket hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatására fordítják majd.

Díjakat is adták át az eseményen. Az 2023-as Év szőlőtermelője Stumpf Péter lett, Az 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula, míg a Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, Szuromi Mihály kapta. Zárásként nem feledkeztek meg egy különlegességről sem. Nemrég ünnepelte 85. születésnapját Tóth Ferenc, akit dr. Lőrincz György borász köszöntött.

Ebben az évben háromnapos lesz a borünnep hivatalos része – a kiállító borászatok és éttermek saját döntésük nyomán vasárnap is maradhatnak, de hivatalos programok már nem lesznek –, azonban így is rengeteg gasztronómiai élményt, ingyenes koncertet, kulturális és családi programot tartogatnak majd a látogatóknak. Az Egri borvidék legjobb borászai ismét sok-sok különleges nedűvel várják a vendégeket, a kitelepülő éttermek csúcsséfjei pedig egyedi ételkülönlegességekkel készülnek.

Ami a programkínálatot illeti, két színpadon több mint húsz koncert és kulturális előadás lesz az idei borünnepen. Az Egri Bikavér Színpadon többek között fellép Báder Ernő és vendégei, koncertezik a 25 éves Kerozin együttes, valamint Bor-Bár című előadásával Sing Viki, Soltész Rezső, Mujahid Zoltán és a Gonda Music Band. Az Egri Csillag Színpadon sok más formáció mellett fellép az Esti Kornél, a Fish! és a Jazztelen is. Ebben az évben is lesz traktorok és veterán járművek kiállítása és a szombati napon felvonulása.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában