Felsőoktatás

2024.07.13. 11:25

Egyetemi jegyzetet írt portálunk tavalyi Év embere

Lakatos Márk, a gyöngyösi campus mesteroktatója a gyógy- és fűszernövényekről írt oktatási anyagot. A gyógynövény-ismeretek tanítása a MATE többféle képzési szintjén és szakán jelen van.

Szabó István

Lakatos Márk gyöngyösi mesteroktató egyetemi jegyzettel jelentkezett

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A gyógy- és fűszernövények történetével, gyűjtésével és feldolgozásával, valamint a vadon termő gombákkal is foglalkozik az az egyetemi jegyzet, amit Lakatos Márk, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gyöngyösi Károly Róbert Campus mesteroktatója írt, adta hírül a campus a weboldalán. A közlésükből megtudhatjuk, hogy a mesteroktató – aki 2023-ban a Heves Megyei Hírlap közönségszavazásán az Év embere díjat nyerte – 20 évvel ezelőtt kezdte meg pályáját a gyöngyösi felsőoktatásban, így méltó módon ünnepelte ezt a jeles évfordulót. A mesteroktató már korábban elmondta portálunknak, hogy a gyógy- és fűszernövény szakot ő dolgozta ki a gyöngyösi campuson 2017-től kezdődően.

Lakatos Márk jegyzete
Lakatos Márk jegyzete
Forrás:  Beküldött fotó

– Az egész világon hosszú ideje kibontakozóban van a visszatérés igénye a természetes anyagok használatához. Én úgy gondolom, jól is van ez így. A gyógynövények sokakban egyfajta romantikus élményt is keltenek, mert már esetleg a nagymama is foglalkozott ezzel a háztartásban. Szerencsésnek vallom magam abból a szempontból, hogy nemcsak tankönyvből kell tanítsak, hiszen a magam napi gyakorlatából is ki tudom egészíteni példákkal a tananyagot. Már tizenegyedik éve együtt dolgozom a bükki füvesemberként ismert Szabó Gyuri bácsival. Ott is végzek gyakorlati munkát, oktatást, a tapasztalataimat beépítem az itteni folyamatba. Böjte Csaba dévai gyermekotthonában lassan tíz éve segítjük a gyógynövénytermesztést, amit pedagógiai céllal alkalmaznak. A szívem csücske Székelyföld, fontosnak tartom, hogy a gyógynövényszakos hallgatóink oda is járjanak gyakorlatra. Az ismeretszerzés mellett így az anyaországi és a székelyföldi fiatalokat is közelebb hozzuk egymáshoz – emelte ki egy korábbi nyilatkozatában Lakatos Márk. 

A gyöngyösi campus közlése szerint a gyógynövény-ismeretek oktatása a MATE többféle képzési szintjén, több szakon – például kertészmérnöki, mezőgazdasági mérnöki alapképzés, kertészmérnöki mesterképzés, gyógynövényismerő és -felhasználó szakmérnöki szakirányú továbbképzés – jelen van. Így a jegyzet hozzájárulhat más képzések hallgatóinak és a téma iránt érdeklődők szakmai látókörének bővítéséhez is. A gyógynövény szakterület igen nagyszámú gyógynövényfajjal foglalkozik, köztük melegégövi és import fajokkal is. Egy részüket termesztik, míg az alapanyag jelentős részét vadon termő állományokból gyűjtik. Ebben jelentősen eltér a szakterület más kertészeti ágazatoktól. A gyógy-, fűszer- és aromanövények, termékeik a gazdaság és az ipar valamennyi területén jelen vannak, sőt, még a turizmus területén is, teszi hozzá a campus tájékoztatása.

Lakatos Márj jegyzetével kapcsolatban többek között megtudhatjuk, hogy az igyekszik a sokszínű felhasználási területekbe is betekintést nyújtani. Friss állapotban nagyon kevés gyógy- és fűszernövényt lehet csak hasznosítani, az elsődleges feldolgozással előállított növényi drogból a későbbiekben nem csupán gyógyszer, hanem élelmiszer – fűszer, élvezeti tea, étrend-kiegészítő, cukorka, szörp –, kozmetikai vagy illatszeripari, vegyipari termék vagy akár állati takarmány is készülhet. Lényeges különbség, hogy itt a növényi rész hatóanyag-tartalma fontosabb, mint például a növényi részek mennyisége. Ezeket az ismereteket is közvetíti a jegyzet, de a növényfajok termesztésével nem foglalkozik. Hasznos kiegészítője lesz a Gyógy- és Aromanövények Tanszék munkatársainak gondozásában készülő, a gyógynövényfajok részletes termesztését, gyűjtését és feldolgozását tárgyaló tankönyvnek, közölte a MATE gyöngyösi Károly Róbert Campus. 


 

 


 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában