Havi mintavétel

2024.07.14. 08:12

Millió forintos természeti kincs rejlik a Tisza-tóban

A Tisza-tavi Sporthorgász túl van a júniusi ivadékhelyzet felmérésén. A társaság a szervezeti keretei között már 15. éve végzi a havi halivadék-vizsgálatot a Tisza-tónál.

Hornyák Réka

Millió forintos természeti kincs rejlik a Tisza-tóban

Forrás: Tisza-tavi Sporthorgász

Mint írják a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. honlapján, a társaság ivadékfogói 150 és 200 közé becsülték a szivárványos ökle ivadékainak a mintavétel során kimutatott egyedszámát. Az adatok feldolgozása során kiderült, hogy jól saccoltak, ugyanis 171 egyed került elő. Az alapján, hogy ezen védett faj minden példányának 5 ezer forint a természetvédelmi értéke, látszik, hogy milyen jelentős természeti kincsnek ad otthont a Tisza-tó ezen kicsi része is. Mellette a bodorka képviseltette magát nagyobb számban.

Évek óta nem volt példa ilyen mintavételre a Tisza-tónál

A júniusi halivadék-vizsgálat szerint az átlagos sztenderd hossza 33 milliméter, ami 4 milliméterrel haladja meg az évtizedes átlagot. Hasonló a helyzet a vörösszárnyú keszegnél is, ahol mintegy 27 millimétert mértek, szemben a 25 milliméteres korábbi adattal. A mintavétel legnagyobb eredménye az, hogy két pontyivadék is a hálónkba került, amire évek óta nem volt példa. A jó egészségnek örvendő egyedek átlagos testhossza 51 milliméter volt. 

A ragadozók közül végre előkerült a csuka is

A 105 milliméteres példány is egészségesnek tűnt, de hossza 30 milliméterrel elmarad a sokéves átlagtól. A csukával szemben azonban a balin átlagos hossza 41,5 millimétere volt, ami 1,5 milliméterrel több a sokéves júniusi átlagnál. A 41,5 milliméteres méret majdnem 12 milliméterrel haladja meg az egy hónappal ezelőtti méretet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában