Atomcsend

2024.07.04. 17:25

Terepgyakorlat: robbantás nyomát kutatták a nemzetközi ellenőrök a Mátrában

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezete három hétig gyakorlatozott a Mátrában. A fikciós helyszíni ellenőrzés a nemzetközi szervezet szakembereinek képzését szolgálta.

Szabó István

Július 5-én ér véget az a nagyszabású terepgyakorlat Mátrafüreden, amelyet az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezete (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization - CTBTO) tart Magyarországon június 16. óta. A bécsi székhelyű, 187 tagországot tömörítő CTBTO célja a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása. Az Átfogó Atomcsend Egyezmény (CTBT) megtiltja, hogy bárki, bárhol végezzen nukleáris kísérleteket. Dr. Robert Floyd, a CTBTO ügyvezető titkára korábban felhívta a figyelmet a helyszíni ellenőrzés (On-Site Inspection - OSI) kritikus szerepére a nukleáris kísérletek tilalmának fenntartásában.

Munkában a CTBTO nemzetközi ellenőrei Mátrafüreden
Munkában a CTBTO nemzetközi ellenőrei Mátrafüreden
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A helyszíni ellenőrzés az ellenőrzési rendszer lényeges eleme, mivel végleges bizonyítékokat csak a helyszínen lehet szerezni, és minden államnak bizalmat ad, hogy senki sem végezhet titokban tesztet 

– fogalmazott korábban dr. Robert Floyd.

A CTBTO átfogó terepgyakorlatát 2025-ben tartják Sri Lankán. A szervezet szakemberei ennek előkészítéseként vettek részt a három hetes mátrafüredi terepgyakorlaton, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) koordinált. Az Északi Agrárszakképzési Centrum Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium területén felállított műveleti központban kedden számos ország kormánytisztviselője, nagykövetségi munkatársa, valamint az OAH mellett portálunk is megismerkedhetett a CTBTO munkájával és a magyarországi terepgyakorlat részleteivel, az ellenőrzési módszerekkel. Mint megtudtuk, egy valódi OSI körülményeinek jobb utánzása érdekében a magyarországi gyakorlat helyszínéül Mátrafüredet a változatos domborzati és hegyvidéki környezete miatt választották ki. Ez kihívást jelentett az ellenőrző csoport, valamint a szükséges technikák skálája számára egyaránt, továbbá lehetőséget biztosított az ellenőrző csoportnak az eljárások, koncepciók és kapcsolódó eszközök hitelesítésére.

A nemzetközi ellenőrök feladatai

A mátrafüredi fikciós gyakorlat lényegéről az Exercise Management – gyakorlatvezetés – részéről Balczó Béla beszélt portálunknak. Mint mondta, a szervezet ellenőrei azt keresik, valaki robbantott-e az adott helyszínen atomfegyvert, vagy sem.

– A szervezet a világon 334 – alapvetően szeizmikus, hidroakusztikus, infrahang, illetve a radionuklid – mérőállomással rendelkezik, azok műszereinek mérési adatai a bécsi adatközpontba futnak be, ahol elemzik azokat. A CTBTO átadja az elemzés eredményeit a tagállamoknak. Ha ezek alapján bármelyikük szerint nincs rendben minden, és felmerül a gyanú, hogy nem természetes eredetű esemény történt valamelyik országban, akkor a szervezet közgyűlése hoz döntést arról, hogy egy helyszíni ellenőrzés keretében nézzük meg, így történt-e. Ilyenkor a 200 nemzetközi ellenőrből kiválasztják a résztvevő 40-et, akiknek a mintegy 150 tonnányi felszereléssel együtt – sok más mellett sátrak, generátorok, klímaberendezések, bútorzat, komplett laboratóriumok, informatikai eszközpark, kommunikációs központ – 72 órán belül a helyszínen kell lenni bevetésre készen. A helyszíni ellenőrzés során az ellenőrök méréseket végeznek, a mért eredményeket kielemzik, s a három hét elteltével egy jelentésben kinyilvánítják azt, hogy szerintük gyaníthatóan illegális nukleáris teszt történt a helyszínen, vagy más okok vezettek a mérések eredményeihez – részletezte Balczó Béla.

Oleg Rozskov, a CTBTO Helyszíni Ellenőrzési Osztályának igazgatója az eseményen kiemelte, hogy ezek a gyakorlatok fontosak számukra annak biztosításához, hogy az OSI teljes mértékben működőképes legyen, amint a CTBT hatályba lép. A gyakorlatra kedden ellátogatott Kádár Andrea Beatrix, az OAH elnöke is, aki elmondta, hogy Magyarország örömmel ajánlja fel szakértelmét és támogatását egy ilyen fontos gyakorlathoz.

A CTBTO képességei globális biztonsági rendszerünk egyedülálló és alapvető elemei. A képzés és a gyakorlatok kulcsfontosságúak annak biztosításában, hogy a helyszíni ellenőrzés minden eleme jól működjön együtt. A szerződés határozott szószólójaként Magyarország továbbra is támogatja a CTBTO-t, és dolgozik annak egyetemessé tételén

– mondta Kádár Andrea Beatrix. 





 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában