Innováció

2024.08.27. 06:55

Makláron már tudják, mit esznek majd az unokáink

Makláron a Csollák családhoz látogattunk, akik egy éve arra koncentrálnak, hogy lehet egészséges zöldséget nevelni minimális vízhasználattal, talaj nélkül. Kezdeményezésük - egy két kísérlettől eltekintve - egyelőre páratlan az országban. Heves vármegyében biztosan.

Barta Katalin

Maklár. 2024. augusztus 23. Délelőtt fél tíz. A Csollák családhoz igyekszünk, ahol a hidropóniás növénytermesztéssel kívánunk ismerkedni. Vendéglátóink, Csollákné Horján Zsuzsanna és lánya Fanni már várnak bennünket. A barátságos előkertben az a legfeltűnőbb, hogy a mediterrán éghajlaton vígan élő növények - jázminok, agavék, banánfák, babérmeggy, - uralják a terepet. A termetes tuják itt is szenvednek a hőségtől, rozsdásodnak a levelei. Míg az örökzöldeket csodáljuk és tanácsokat kérünk a téli átteleltetéshez, eljutunk a csodához is, a hidropóniás fóliaházhoz, pontosabban szólva egy olyan komplex építményhez, amelyhez foghatót eddig talán csak futurisztikusnak tűnő doku csatornákon láttunk.

Laboratóriumi körülmények között, talaj nélkül teremnek a tápláló növények a maklári Csollány család mintakertészetében
Laboratóriumi körülmények között, talaj nélkül teremnek a tápláló növények a maklári Csollák család mintakertészetében
Forrás:  Beküldött fotó

A földet túró, ásó, kapáló, gyomláló, kertészkedő ember első benyomása az, hogy valamilyen steril laboratóriumba érkezett. A 220 négyzetméternyi területen egy éve kezdett el az új NFT (nutrient film technique), magyarul Tápanyag film technológiával kísérletezni, gazdálkodni a család. Az eredmény több, mint meggyőző.

A hagyományos módszerektől eltérően, talaj használata nélkül folyik a termelés.

Vertikális „A” alakú tartószerkezet segítségével, jelentősen több növény termeszthető a helykihasználásnak köszönhetően. Jelenleg 3600 férőhelyes a rendszer, 1500 darab palántával több fér el a megszokott ültetési módszerhez képest. Először csíráztatókamrában, a kőzetgyapot táblákba vetett magokat nevelik palántává. Ezután egy speciális csatornarendszerbe, melyben tápanyagban gazdag víz cirkulál, hydrokosarakba kiültetik a növényeket. A visszatérő vizet szűrik és UV lámpákkal fertőtlenítik.

A fóliaházban fényerő és spektrumszabályozható növénytermesztő világítás biztosítja a megfelelő körülményeket.

A hagyományos mezőgazdasághoz képest 90 százalékkal kevesebb víz felhasználásával, rövidebb idő alatt, teljesen izolált környezetben, növényvédőszerek kiküszöbölésével valósítható meg a termelés. Az itt előállított salátáikat helyi éttermek számára értékesítik.

A friss saláták, dúsan termő bazsalikomok, aromás fűszernövények között a 23 éves Fanni kalauzol bennünket, a Növény-ház 2008 Kft project menedzsere. Meséli, tanult szakmája lakberendező, ám a covid évei alatt befejezett tanulmányai után mégis úgy döntött, hogy szeretne részt venni a családi vállalkozásban és a későbbiekben tovább vinni azt. Az édesapja, Csollák Gábor 15 évvel ezelőtt alapította cégét, mely növény- és gombaházak tervezésével és építésével foglalkozik. A covid alatti időszakban a sok megrendelés miatt elkelt a fiatal segítség. Fanninak arra is volt ideje, hogy kitekintsen a világban zajló, új növénytermesztési technológiákra. Egy, az USA-ban készült, inspiráló videó irányította figyelmét a hidropóniás termesztésre. Édesapja, Gábor is tájékozódott a témában és úgy gondolta, minderre a család is képes, kicsiben, tesztüzemmódban, kellő ismeretekkel felvértezve.

Tavaly nyáron már Hollandiába utazott a család, ahol részt vettek a a GreenTech Nemzetközi kiállításán Amsterdamban. Itt rengeteg innovatív céggel bővíthették kapcsolataikat, megismerkedhettek közelebbről a jövő növénytermesztési technológiáival és különböző növényház modernizációs berendezésekkel.

Hazaérve nekiláttak a nagy munkának. Előzetes kutatómunka után legyártattak és beszereztek mindent, amire a kezdetekhez szükség volt. Nagy-nagy befektetés, sok-sok reménnyel, és kecsegtető kilátásokkal - így lehet összegezni az egy év alatt elért eredményeket.

Idén februárban már örömmel számoltak be arról a cég közösségi oldalán, hogy elindult a Vertikális teszt farm, NFT hidropóniás rendszerrel.

Céljuk a hazánkban kevéssé ismert vízkultúrás növénytermesztés népszerűsítése. Környezetvédelmi szempontból kiemelkedő tulajdonsága, hogy 90 százalékos vízmegtakarítással, teljesen steril, automatizált környezetben zajlik a termelés. A kísérleti kertészet létrehozásával komplett üzemi technológia kidolgozását és értékesítését garantálják hazánkban. A hobbi kategóriás, kis lakásos erkélyekkel kompatibilis berendezésekhez is örömmel adnak tanácsot, és a szükséges berendezéseket.

Már az ókorban is ismerték az eljárást

Bár a technológia modernnek hangzik, a hidropónia története a babiloni függőkertekig nyúlik vissza, az ókori világ hét csodájának egyikéig. A hidropónika azonban messze nem csupán az ókor újítása. Az 1990-es években a NASA aeropónikus babcsemetéket termesztett egy űrállomás fedélzetén, gravitáció nélkül, megnyitva ezzel a fenntartható mezőgazdaság lehetőségét az űrben. A hidropónia továbbra is időtálló és dinamikus módszer a víztakarékosság és a növénytermesztés terén - olvasható a Fresh Water System oldalán. A hidropónia talaj helyett vízzel és megfelelő tápoldatokkal történő növénytermesztést jelent. A hidropónikus virágokat, gyógynövényeket és zöldségeket inert termesztőközegbe ültetik, és tápanyagokban gazdag oldatokkal, oxigénnel és vízzel látják el őket. Ez a rendszer elősegíti a gyors növekedést, az erősebb terméshozamot és a kiváló minőséget. Amikor egy növényt talajban termesztünk, a gyökerei folyamatosan keresik a növény fenntartásához szükséges tápanyagot. Ha a növény gyökérzete közvetlenül vízzel és tápanyaggal van ellátva, a növénynek nem kell energiát fordítania a fenntartására. Ennek eredményeképpen a levelek növekedése, a virágzás, valamint a gyümölcsök érése hamarabb következik be. A görögdinnyétől a jalapenón át az orchideáig, számos növény termeszthető a hidropónia segítségével.

A hidropónia egy nagyon egyszerű elv alapján működik: pontosan azt kell biztosítani a növényeknek, amire szükségük van, akkor, amikor szükségük van rá. A hidropónikus rendszerek a termesztett növény igényeihez igazított tápoldatokat adagolnak. Lehetővé teszik, hogy pontosan szabályozza,

hogy mennyi fényt kapjanak a növények és mennyi ideig. Az EC és pH-szint is ellenőrizhető, beállítható. A rendkívül testre szabott és ellenőrzött környezetben a növények növekedése felgyorsul.

Amikor a salátát nem kell ötször megmosni

Minden kertészkedő számára ismert tény, hogy a szépen termő zöldséget, például a salátaféléket alaposan át kell mosni, míg a tálba kerülnek. Ha egyáltalán odakerülnek. Mert mostanában egyre több veszély leselkedik növényeinkre. Csigahadak, kártevők dézsmálhatják meg a termést, a tartós aszályban szinte lehetetlen jó minőségű, szép termést betakarítani. A hidropóniás termesztési rendszer alkalmazásával, a környezet szabályozásával számos kockázati tényező csökken. Az olyan kártevők, mint a csigák, sáskák, egy délután alatt lecsaphatnak a termésre és elpusztíthatják azt. A hidropónikus rendszerek véget vetnek a szabadföldi növénytermesztés kiszámíthatatlanságának. A növényvédő szerek kiküszöbölésével a hidropónikus kertekben sokkal egészségesebb és jobb minőségű gyümölcsök és zöldségek teremnek. A kertészeti üzemi termesztésben egyre inkább terjednek a talaj nélküli termesztési módok. A hidrokultúrás rendszerek részei összetettek és bonyolultak. Ezer tényezőt kell számításba venni az optimális növénytermesztéshez.

Makláron a Csollák család vállalta az úttörő szerepet ebben a folyamatban. Minden tudás a rendelkezésükre áll, amit készek megosztani mindenkivel.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában