Nyeregbe!

2024.08.11. 06:55

5+1 Tisza-tavi kerékpártúra az aktív nyári kikapcsolódáshoz

Nyári biciklis kirándulásra naptejjel és fejfedővel érdemes elindulni, hogy ne égjünk le és kapjunk az út végére napszúrást. A 65 kilométeres, klasszikus Tisza-tavi „kis kör” mellett több Tisza-tavi kerékpártúra is teljesíthető nyáron.

Hornyák Réka

Az I Love Tisza-tó honlapján összegyűjtötték a Tisza-tavi kerékpártúra köröket és a hasznos tanácsokat, tudnivalókat.

Számos érdekességet megismerhetünk a Tisza-tavi kerékpártúrák során
Számos érdekességet megismerhetünk a Tisza-tavi kerékpártúrák során
Forrás: Ujvári László/Új Néplap

Elsőként nézzük a klasszikus 65 kilométeres kört

Mint írják, a Tisza-tavi kerékpáros körök közül abszolút favorit a klasszikus kör, amit minden Tisza-tóra érkezőnek meg kell tennie, sőt minden bringásnak életében minimum egyszer le kell tekernie. Az infrastruktúra teljesen kiépült körülötte, így nem csak egy egyszerű, gátoldalon való tekerést jelent ez, hanem akár egy gasztronómiai utazást is. 

A legtöbb kerékpáros Tiszafüredről indul, de igazából bárhonnan el lehet rajtolni. A legtöbben az óramutató járásával ellenkezőleg indulnak, ami ebben az esetben Poroszlót jelenti. Azt szokták mondani, hogyha Tiszafüredről indulunk, akkor a „nehezebb” szakasz a Tiszaderzs-Tiszafüred közötti lesz, hiszen ott nem közvetlenül a víz mellett tekerünk, hanem a kubikgödrök mellett. A széljárás tekintetében az északi az uralkodó a környéken, így ezt is figyelembe lehet venni az induláskor.

Micsodák pontosan a kubikgödrök a Tisza-tónál?

A kubikok azok a gödrök, amelyekből a földet nyerték ki a tó gátjának építésekor, több mint 50 évvel ezelőtt. A gödrök vízzel vannak tele és kedvelt területe a vízimadaraknak és a horgászoknak. Ide motorcsónakkal nem szoktak bejönni, hiszen igen sekélyek, leginkább a partról érdemes szemlélni az élővilágot.

A klasszikus Tisza-tavi kerékpártúra során egyáltalán nem kell félni az útról való letérésről vagy eltévedésről, hiszen egyszerűen csak a gáton kell tekerni. A Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpáros hullámhíd ikonikussá vált az elmúlt évek folyamán, de a kiskörei vízlépcső üzemi hídját is könnyen fel lehet ismerni. A hídon megállópontokat is kialakítottak, hogy onnan a végtelennek tűnő vízfelületet lehessen figyelni.

A kör során többek között Tiszafüred, Poroszló, Újlőrincfalva, Sarud, Tiszanána-Dinnyéshát, Kisköre, Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszőlős településeket érintik a bringások. Ezek közül Tiszanána, Tiszaderzs, Tiszaszőlős és Újlőrincfalva nem közvetlen vízparti település, itt a kikötőket érinti az út. Kerékpárt kölcsönözni pedig szinte minden településen lehet. A legtöbb bicikli a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban található. 

A fogyasztó vendégek számára értelemszerűen minden vendéglátóegységben van lehetőség mosdóhasználatra. Akik azonban nem állnak meg ezeken a helyeken, azoknak mosdókonténereket helyeztek ki évek óta. Ezek Tiszaderzsen a kikötő mellett, Sarudon a Kalandparton és Poroszlón a Madárpart Pihenőnél ingyenesen használhatóak. A legtöbb mosdónál van lehetőség ivóvíz beszerzésére is, de a kék kutakról is lehet tájékozódni a közkutak honlapján

A gát mellett rengeteg büfé, bisztró és étterem várja az éhes bringásokat. Találunk büfékocsit vagy éppen á la carte éttermet is, így nem kell megijednünk, hogy éhen maradunk. 

Mit lehet tenni, ha defektet kapunk?

Általánosságban elmondható, hogy valamennyi bicikli kölcsönzőnek van valamilyen defektszolgáltatása, erről kölcsönzéskor érdemes tájékozódni. Azonban annak is segítenek, aki saját biciklivel indul az útnak. Emellett saját magunk is megjavíthatjuk a bringánkat, hiszen Kiskörén a kilátó mellett, az abádszalóki strandon, Tiszafüreden a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumnál is található szervizoszlop, ahol valamennyi szerszám megtalálható egy javításhoz.

Hol érdemes megállni nézelődni, mit lehet látni az út során?

  • Tiszafüreden található a Morotva Kerékpáros Pihenőpark, a Kérész Központ, a szabadvízi strand, kikötők, a Tiszaörvényi
    Szivattyútelep, a Tiszavirág Ártéri Sétaút és Örvényi Pákász Tanösvény, valamint a Tiszafüredet és Poroszlót összekötő kerékpáros híd. 
  • Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, a Tisza-tavi Vízi Sétány és szabadvízi strand, 
  • Sarudon a Kalandpart strandja és az Aquaglide vízijátszótér, az Élményfalu partmenti szolgáltatásai, mint az Apraja Partja Játszóerdő, a Tisza-tavi Mászóbázis és a Trambulinpart Ugrálóvár, 
  • Tiszanánán a kikötő és a szabadvízi strand, ami az Álompart nevet kapta, a kilátó és a kézikomp, 
  • Kiskörén a szabadvízi strand, a kilátó, a vízlépcső és a hallépcső, 
  • Abádszalókon a szabadvízi strand, az „Egy csepp Tisza-tó” sulyomcsokoládé-manufaktúra és a Telekháti-sziget, 
  • Tiszaderzsen a kikötő, a kerékpáros kompok, a Cserőköz és a pallóutak, 
  • Tiszaszőlősön pedig a kikötők találhatóak. 

A második Tisza-tavi kerékpártúra a 95 kilométeres nagy kör

Ez a kör az egész tavat kerüli meg, ezért 95 kilométer hosszú. Tiszafüredről indulva Poroszlón át Négyest, Tiszavalkot, Tiszabábolnát és Tiszadorogmát érinti. Innen komppal a Tiszán átkelve juthatunk vissza Tiszafüredre. Az útnak csak a tiszafüredi szakasza van végig leaszfaltozva, azaz a keleti oldal. Nyugati oldalának csupán a Poroszlót követő első néhány kilométere aszfaltozott. Az út errefelé murvás és emiatt néhol jobb a települések között, közúton haladni.

A harmadik kör Tiszafüredről Tiszacsegére visz

Egy oda-vissza út, ahol csendben, a nyüzsgéstől kicsit távolabb tekerhetünk, körülbelül 50 kilométer hosszan. Tiszafüredről indulva az utat hatalmas ártéri fák szegélyezik, közben a Göbe-erdő Természetvédelmi Terület mellett haladhatunk el, ahol öles, szabályozás előtti fákat és sok-sok ragadozómadarat is szemügyre vehetünk. Úti célként a Tiszacsegei Halászcsárda remek választás, ahol egy igazán különleges fogást, a korhely halászlevet is meg lehet kóstolni.

A negyedik kerékpártúra egy csónakázással egybekötött kör

Az üzembe helyezett kishajók, azaz a Tisza-tavi Kerékpáros Kompok, az Eszter 409 és a Kárász, új dimenziót nyitnak a kerékpárosok számára. A Tisza-tó körüli 67 kilométeres biciklitúra mellett mostantól rövidebb, 25 és 42 kilométeres útvonalakat is bejárhatunk, így minden korosztály számára maximális élményt nyújtanak, legyen szó idősekről vagy gyermekes családokról.

A két körnek a látnivalói megegyeznek a kis kör programjaival. A tiszaderzsi Kárász kikötő és Tiszanána-Dinnyéshát között közlekedő kompok félóra alatt teszik meg a két kikötő közötti öt kilométeres víziutat. Eközben utasaik csodálatos természeti környezetben gyönyörködhetnek.

Az ötödik a Nagykunsági tározónál vezet

A Tisza-tó környékén három árapasztó tározót is találni, amelyek szintén a Tisza-tavi kerékpáros körök részei. Az egyik legközelebb eső a Nagykunsági, amelyen egy 30 kilométeres körtúrát lehet megtenni. Az út során több, néhány éve készült vízügyi emlékhelyet is láthatunk, melyek a történelemből ismert emberekről kapták a nevüket, mint báró Orczy Lőrinc, gróf Szapáry Gyula. Emellett a Tisza-tó környékének legrégebbi gátját, a Mirhó-fokot is meg lehet ismerni.

A +1 kerékpártúra pedig a Tiszafüredi belváros-felfedező bringatúra

Első megállóként a Kiss Pál Múzeum ajánlott, ahol megismerhető Tiszafüred múltja. Többek között megtekinthető a tiszafüredi nyereg, az a jellegzetes nyeregtípus, mellyel még a tengerentúlon is csatába indultak. Tovább indulva a Fő teret érdemes felkeresni, ahol a zenélő és az esti órákban színesen világító szökőkút környékén lehet megpihenni. A következő megálló a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház lehet, ahol a tiszafüredi fazekasság munkájába lehet betekintést nyerni az izgalmas kiállításon.

Tovább a beszédes nevű, Húszöles útra érdemes kanyarodni, ahonnan a Tiszaörvényi Szivattyútelep függőcsatornáját lehet célba venni. Ennek látogatásához azonban előzetes bejelentkezéshez szükséges. Innen, a pár száz méterre található Szabics Kikötőből áthajókázhatunk a túloldalra és bejárhatjuk a Tiszavirág Ártéri Sétautat, valamint az Örvényi Pákász Tanösvényt. Végül pedig a kiindulási pontra, a Tisza-tó panorámájában gyönyörködve, a gáton tekerve juthatunk el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában