Tart a szüret

2024.08.30. 17:24

Újabb szőlőfajták szedhetők szerdától az Egri hegyközség területén

Több, az az Egri Hegyközség területén termelt szőlőfajta szüretének kezdési időpontját határozta meg augusztus 28-ában Tarsoly József Eger hegybírója.

Sike Sándor

Szüret Egerben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A hegybíró felhívása szerint legkorábban szerdán kezdődhet a chardonnay, a furmint, a gyöngyrizling, a hárslevelű, a királyleányka, a mézes, az olaszrizling, a pinot blanc, a rajnai rizling, a sauvignon blanc, a szürkebarát, a tramini, a viognier, a zöld veltelini, illetve bíborkadarka, blauburger, kadarka, kékoportó, merlot, pinot noir, syrah és zweigelt szőlőfajták szedése.

Tarsoly József közleményéből azt is megtudhatják a gazdák, hogy az egri védett eredetű borok termékleírása alapján az OEM Eger Classicus fehér és Classicus Csillag minőségi kategóriához: chardonnay, furmint, gyöngyrizling, hárslevelű, királyleányka, mézes, olaszrizling, pinot blanc, rajnai rizling, sauvignon, szürkebarát, tramini, viognier, zöld veltelíni fajták esetében minimálisan 17Mm° mustcukorfok szükséges. 

Ugyanerre a cukorfokra van szükség az OEM Eger Classicus Rozé és Classicus siller minőségi kategóriához a bíborkadarka, a blauburger, a kadarka, a kékoportó, a merlot, a pinot noir, a syrah és zweigelt fajták esetében, valamint az OEM Eger Classicus Vörös és OEM Egri Bikavér Egri Bv. Classicus minőségi kategóriához is a bíborkadarka, a blauburger, a kadarka, a kékoportó és zweigelt esetében, magasabb, 19Mm° mustcukorfok szükséges viszont a merlot, a pinot noir és syrah fajták esetében minimálisan 

Az OEM Eger Superior és Grand Superior minőségi kategóriához minden szőlőfajta esetében 20Mm mustcukorfok szükséges. 

A hegybíró kategóriánként meghatározta a hektáranként szedhető mennyiséget is, illetve közölte: az időjárási és növény-egészségügyi helyzetre tekintettel a hegyközségi tag – írásban benyújtott – kérésére helyszíni szemlét követő egyedi szüreti kezdési időpontra indokolt esetben a hegybíró engedélyt adhat. A szüret kezdési időpontjának meghirdetése megadja a lehetőségét annak, hogy minden szőlőtermelő és felvásárló eldöntse, hogy ettől az időponttól kezdve mikor szüretel. A meghirdetett szüreti időpont előtti szüret esetén a Hegyszabályzat ellen vétőt pénzbírsággal sújthatják és az „,egri" termőhelyre utaló termékmegjelöléstől eltilthatják. 

A közlemény felhívja a figyelmet arra is, hogy a szüret elmaradását – például fagykár, jégkár, aszály, vadkár, seregély, növényvédelmi probléma, lopás, zöldszüret miatt – a szőlőültetvény helye szerint illetékes hegybírónak a káresemény bekövetkezését követő 15 napon belül be kell jelenteni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában