Meghökkentő

2024.09.02. 18:08

Befogadó játszótér: a megóvásához fokozott ellenőrzésre van szükség

Alig egy hónapja adták át a legújabb játszóteret Verpeléten, azonban már most több probléma ütötte fel a fejét. A befogadó játszótér lényege, hogy ép és fogyatékkal élő gyermekek együtt játszhassanak határok nélkül, de vannak, akik más funkciót látnak a játszótérben.

Hornyák Réka

Az átadás óta sok pozitív élménynek, vidám gyermek nevetésnek és még több közös játéknak adott otthont a befogadó játszótér Verpeléten. Farkas Sándor, a település polgármestere elmondta, hogy mindennap sok szülő látogatja a játszóteret gyermekeikkel akár napközben, akár délutánonként. 

Teljes pompájában a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából épült befogadó játszótér
Teljes pompájában a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából épült befogadó játszótér
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

A játszótér helyét többen megkérdőjelezték a település lakói közül, ám a polgármester elmondta, hogy ennek több oka van. Egyrészt, a sportpályára eleve sok gyermek jár ki mozogni, így nekik egy helyre került a játék lehetősége is. Másrészt pedig azért választottak egy, a központtól távolabb eső részt, hogy jobban szemmel lehessen tartani a mozgást, egy csendesebb környéken. 

Szétszórt alkoholos üvegek és szemét tarkítja a környéket

– Erre sajnálatos módon szükség is van, hiszen már most több zavargást jelentettek a gyermekeknek készített játszótérről. Az átadás óta minden héten minimum egyszer felhívnak a játszótér közelében lakók, este kilenc és éjfél között, hogy kamaszok hangoskodnak, cigarettáznak és isznak a játszótéren. Az állításukat pedig bizonyítja az is, hogy én minden harmadik, negyedik napon reggel kimegyek a játszótérre szétnézni és a hinták csuklóját folyékony zsírral lefújni és ilyenkor mindig találok oda nem illő szemetet. Legtöbbször napraforgó- és tökmaghéjat a homokozóban, alkoholos üvegeket a kukában és a padok körül szétszórva, de vannak olyanok is, akik a gumírozott játék szőnyegen tapossák el a cigarettájukat – részletezte a meghökkentő körülményeket a polgármester. 

Nincs hely a kukákban a sok alkohol dobozoktól, egy gyermek játszótéren.
Nincs hely a kukákban a sok alkohol dobozoktól, egy gyermek játszótéren.
Forrás: Verpelét Város Önkormányzata / Facebook

A befogadó játszóteret és környékét mindennap takarítják a munkások, ennek ellenére minden reggel találnak újabb szemetet. Azonban nem csak a környezetet szennyezik a huligánok, hanem a játékokat sem rendeltetésszerűen használják. A hintákra egyszerre többen csimpaszkodnak fel, feszegetik a rugós játékokat, valamint nappal is van, hogy elfoglalják a játékokat a gyermekek elől. 

A befogadó játszótér köré akár kerítést is felhúzhatnak

Farkas Sándor polgármester kiemelte, hogy nem hagyják ennyiben a helyzetet, lépéseket tesznek az ügyben. Terveik szerint pár héten belül napelemes világítást helyeznek ki a környékre, valamint térfigyelő kamerát is szerelnek fel, hogy bármilyen probléma is üti fel a fejét, készüljön róla felvétel. Amíg ezek nem készülnek el, addig pedig mindennap, sötétedéstől kezdve fokozott ellenőrzést tartanak a játszótéren és környékén a lakosok és a polgárőrök segítségével. 

– Ha minden kötél szakad és ezek ellenére sem maradnak el a zavargások, akkor végső esetben pedig drótkerítéssel kerítjük körbe a befogadó játszóteret. Bár érdekesen fog kinézni, hogy egy gyermekeknek kialakított vidám hely nagyjából másfél méteres kerítéssel van körbekerítve, de ha ez megállítja a rongálást és szemetelést. akkor ezt is meg fogjuk tenni. Azon vagyunk, hogy megvédjük és megőrizzük ezt a játszóteret és erre kérünk minden odalátogatót is, hiszen ez az óvodásoknak és a gyermekeknek készült – mondta Farkas Sándor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában