Hagyományőrzés

2 órája

Csibenap alsósoknak, Berecz-nap felsősöknek a boldogi iskolában

A Boldogi Berecz Antal Általános Iskolában pályaorientációs foglalkozás tette hármas eseménnyé a tanév eleji napot. Csibenap során fogadták bereczes diákká az első osztályosokat.

Szabó István

A napokban megrendezett hagyományos Csibenap, Berecz-nap és pályaorientációs nap is jelezte, hogy a Boldogi Berecz Antal Általános Iskola őrzi tradícióit, emlékeit, s gondol a jövőre is. Pásztor Ferenc igazgató arról beszélt portálunknak, hogy a tanintézmény két telephellyel működik, így ezen a napon két helyen is tudtak élményeket adni diákjaiknak. Mint mondta, a felső tagozaton hagyományos módon ünnepelték a Berecz-napot, a Himnusz elhangzása után az igazgató nyitotta a megemlékezést. 

Csibenap a boldogi általános iskolában
Csibenap a boldogi általános iskolában 
Forrás: Boldogi Berecz Antal Általános Iskola

– Berecz Antal életútját a diákönkormányzat elnöke, a nyolcadik osztályos Kéki Rebeka méltatta. Az iskolánk felső tagozatos közössége a névadó emléktáblája előtt egy-egy szál szegfűvel rótta le tiszteletét Berecz Antal halála napjának évfordulóján. A Berecz-induló közös éneklésével zárult az ünnepi műsor – részletezte Pásztor Ferenc. 

Az iskolai névadás 23. évfordulójára szervezett Berecz-napot összekapcsolták a pályaorientációs programokkal. 

– Meghívott vendégeink a szeretett hivatásukról beszéltek a gyerekeknek, számos érdekességgel fűszerezve bemutatójukat. Zsíros Gusztáv agrármérnök, mezőgazdász, a helyi Bonöv Kft. vezetője ismertette, hogyan gazdálkodnak a boldogi földeken. Misányi Józsefné minősített hegesztő, aki negyven évet dolgozott a szakmában, sok érdekeséget mondott. Kiemelte például, hogy lányok is választják ezt a szakmát, mert a kézügyesség a legfontosabb, hogy valaki jó hegesztő legyen. Kiss Attila villamos mérnök a tűzoltó hivatást mutatta be a fővárosban, Őszi Viktor informatikus a Bosch elektronikai vállalatnál végzett munkájáról beszélt, azaz arról, a robotika hogyan helyettesíti az ember munkáját. Dudás Gábor a villanyszerelő szakmát mutatta be. Hornyák István törzsőrmester a rendőrség munkájáról tartott előadást. Közben részletesen bemutatta, hogyan kell ártalmatlanná tenni egy nem együttműködő személyt. Segítőtársa Varga Csaba iskolaőr volt a felső tagozatról. Vendégeink szívesen válaszoltak a gyerekek kérdéseire, sőt egy-egy eszközt, gépet is kipróbálhattak az érdeklődők. A sikeres szakmák bemutatásával, reméljük, felkeltettük a diákokban ezek iránt az érdeklődést. A pályaorientációs kiadványokból tudhatjuk, hogy sok közülük hiányszakma, jó ösztöndíjat kaphat például, aki hegesztőnek, villanyszerelőnek tanul. A pályaorientációs napon ösztönzést kaphattak a diákok arra, hogy érdemes tanulni, jól teljesíteni – sorolta Pásztor Ferenc.

Csibenap során avatják az elsősöket az iskola diákjaivá

Az iskola alsó tagozatának épületében is megható, tradicionális programra került sor. 

– Az iskola kedves hagyományai közé tartozik, hogy 2002 óta, minden év szeptember 14-én, a névadó Berecz Antal halálának évfordulóján vagy ehhez a naphoz közeledve a Csibenap során avatóünnepséget rendezünk, ahol igazi bereczes diákká fogadjuk az első osztályos gyerekeket. Idén szeptember 13-án került erre sor. A délelőtt folyamán a kiscsibék – a felsős diáktársaik és a tanító nénik vezetésével – vidám, játékos foglalkozásokon vettek részt. Kézműveskedtek, énekeltek, gyermekjátékokat tanultak, valamint a gyerekek és tanítóik tenyérlenyomataiból elkészítették az osztály fáját is. A játékos délelőttöt az elsősök ünnepélyes avatása követte. Az alsó tagozatos gyerekek kedves műsora után Pintérné Juhász Györgyi, a Hatvani Tankerületi Központ osztályvezetője, továbbá Püspöki Istvánné polgármester, valamint jómagam köszöntöttük a résztvevőket. A kiscsibék a tanulótársaik, a szüleik és az iskola zászlaja előtt fogadalmat tettek, amely során megígérték, hogy megismerik és ápolják az iskola hagyományait, tanulmányi munkájukkal és példamutató magatartásukkal öregbíteni fogják iskolánk jó hírnevét. A fogadalmat követően a nyolcadik osztályos tanulók feltűzték az iskola jelvényét az elsősök új pólójára, akik átvették a nap emlékére készült emléklapokat is. Ezzel hivatalosan is bereczes diákokká váltak – összegezte Pásztor Ferenc.

A rendezvény után, a szülői munkaközösség jóvoltából, finom meglepetés, névre szóló macaron torta várta a Csibenap ünnepeltjeit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában