Civilek összefogása

2 órája

Szakmai díjat is átadtak Eger Civil Ünnepén + fotók, videó

Idén több mint 60 civil szervezettel találkozhattak az érdeklődök a Civil Közösségek Házában. Eger Civil Ünnepe fő célja idén is az volt, hogy a helyi közösségek és civil szervezetek értékeit és munkáját megismertessék a lakossággal és az ide látogatókkal.

Hornyák Réka

– Amit magunkért teszünk, az meghal velünk, amit másokért, az megmarad – ezzel az idézettel köszöntötte a résztvevőket Katona Ildikó, az Egri Civil Kerekasztal soros elnöke a 29. Eger Civil Ünnepen. Az Egri Civil Fórum és Kerekasztal, valamint az önkéntesek szervezésében idén is több száz civil ünnepelt. Szeptember 21-én, szombaton egész napos programmal készültek a civil szervezetek a látogatóknak. Reggel, a hagyományos felvonulás után pedig, a rendezvény megnyitóján átadták a Pro Agria civil szakmai díjat, valamint az Eger a mi városunk verseny díjait is.  

Eger Civil Ünnepén számos díjat adtak át, majd zenés-táncos programokkal folytatódott a nap
Eger Civil Ünnepén számos díjat adtak át, majd zenés-táncos programokkal folytatódott a nap
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Farkas Attila, Eger alpolgármestere kiemelte megnyitóbeszédében, hogy az elmúlt lassan harminc évben rengeteg jelentős változás állt be a civilek életében, de az egri közösségek minden akadályt jól vettek és fejlődtek, ahogyan az idő kívánta. 

– Országosan is példaértékű az a munka, az az alázat és összetartás, melyet a helyi civil szervezetek és közösségek tanúsítanak. Munkájuk nélkülözhetetlen, hiszen ők tartják össze a meglévő közösségeket és ők hozzák létre az újabbakat. Köszönet jár a civil hálózat minden tagjának azért az odaadásért, melyet a város közösségéért nyújtanak – fogalmazott az alpolgármester. 

Ki vehette át idén a Pro Agria Civil szakmai díjat?

– Idén egy olyan, szakmailag és a közösség által is elismert civil vehette át, akit 45 évvel ezelőtt fogadott be a város és azóta is nap mint nap kiváló munkájával és odaadásával járul hozzá a közösség fejlődéséhez. Mezőkövesden született, Tiszaújvárosban, majd Budapesten tanult, végül pedig az egri egyetemen végzett védőnőként. Rengeteg feladatot vállal a közösség érdekében, folyamatosan azon dolgozik, hogy egy jobb és összetartóbb város alakuljon ki. Ötletei és elhatározási kiválóak, így nagyon sok esetben valósítják meg azokat – hangzott el a máltatásban. 

Majd kiderült, hogy a Pro Agria Civil szakmai díjat idén az Egri Civil Kerekasztal tagja, a Civil Randevú szervező bizottságának tagja az Eger Város Védőnői a Családokért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Farkasné Juhász Margit kapta. 

Megnyerték az Eger a mi városunk vetélkedő díját, visszavonulnak a szervezéstől

A Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet idén már az Eger a mi városunk vetélkedő 10. fordulóját szervezte meg. A szervezet elnöke, Farkas Gábor adta át a díjakat, kezdve a harmadik helyezettel, a Cukorbetegek Egri Egyesületével. Második helyen végzett a Lenkey-s Bajtársi Egyesület, az első helyet pedig nem más, mint a szervező, a Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet szerezte meg. Az elnök elmondta, hogy ezzel az eredménnyel a szervezet visszavonul a további vetélkedők szervezésétől, így jövőre bárki előtt nyitott a lehetőség, hogy új vetélkedővel álljanak elő. 

Több százezer forintot kaptak az Ön választ, mi segítünk díjazottjai

Végül, de nem utolsó sorban pedig kihirdették a Tesco, Ön választ, mi segítünk pályázatának eredményeit is. Vágner Nagy László, az egri Tesco hipermarket vezetője adta át a 15. pályázat díjait. A legtöbb szavazatot az Életfa Környezetvédő Szövetség kapta a vásárlóktól, így első helyezettként 400 ezer forintos pénzjutalomban részesültek. Szavazatok alapján második lett a Bátor a bátrakét egyesület, akik 200 ezer forintot kaptak, valamint különdíjas lett az Életfa Környezetvédő Szövetség, akik így újbóli 400 ezer forintos támogatást is kaptak. 

Egész napos programok az Eger Civil Ünnepen

A díjátadók után elkezdődtek a kulturális, könnyű zenei, néptáncos műsorok és az előadások, beszélgetések is. A Civil Közösségek Házának udvarán, valamint a szomszédos Szent Imre Katolikus Általános Iskola udvarán egész nap 39 civil szervezet mellett a Heves Vármegyei Kormányhivatal és a Katonai Toborzó Iroda is várta az érdeklődőket. 

A színpadi fellépések és előadások mellett egész nap interaktív programokon is részt vehettek kicsik és nagyok egyaránt. Volt kreatív foglalkozások, kvíz játékok, sportjátékok, városismereti vetélkedő, de egészségi állapotunkat is felmérhették a kilátogatók, hallgathattak életmódi tanácsadást vagy történelmi, hagyományőrző előadást is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában