Díjátadó

2024.09.17. 14:07

Egész napos programot kínál Eger Civil Ünnepe

Szombaton tartják Eger Civil Ünnepét a Civil Közösségi Házban, de kapcsolódó rendezvényt már szerdán is tartanak. Szombaton közel 40 szolgáltató települ ki a ház udvarára, de a cukorbetegek is megszervezik aznap nemzetközi találkozójukat.

Szabadi Martina Laura

– Idén 29. alkalommal rendezzük meg Eger Civil Ünnepét szeptember 21-én, szombaton a Civil Közösségi Házban (CKH). Az Egri Civil Fórum és Kerekasztal rendezvényén több mint 60 civil szervezet és közösség jelenik meg színpadi előadás vagy sátras szolgáltatás formájában, átadják a Pro Agria Civil Szakmai Díjat – mondta sajtótájékoztatón kedden az egri civil házban Katona Ildikó az Egri Civil Kerekasztal soros elnöke. Eger Civil Ünnepe a Dobó térről indul felvonulással, a megnyitó 10 órakor kezdődik, utána zajlik a díjátadó, majd bemutatkoznak a civil szervezetek.

Aznap 39 sátras szolgáltató települ ki a közösségi ház udvarára, a civil szervezeteken túl a Heves Vármegyei Kormányhivatal, a Katonai Toborzó Iroda is – tette hozzá. Lesz egészségi állapot felmérés, kreatív foglalkozások, patchwork kiállítás, kvízjátékok, életmódtanácsadás, természet és környezetvédelemi program, sportjátékok, hagyományőrző foglalkozás, városismereti vetélkedő, kiállítások, népművészeti bemutató.

Tóthpál Lajos a színpadig programok szervezője elmondta, a színpadon, 8 és fél órában 23 színpadi produkció, ebben 3 könnyűzenei koncert, fúvószenekar, kórus, néptánc és tánccsoportok, aerobic, nóta, könnyűzene és próza is lesz. 15 óra 40-től a Pótkerék koncertjét élvezhetjük, őket az AkusztiC Trió követi a színpadon. Záró fellépő a közkedvelt Aposztréfa. Fellép többek között az Egri Obsitos Fúvószenekar, az Egri Fertálymesteri Testület, az Egri Vitézek Dalkör, a Felnémeti Vadvirágok Kórusa, a Pettyes tánccsoport, a Terra-kotta zenekar, az Egri Andante Kamarakórus Egyesület is.

Alkalmat ad a szervezeteknek Eger Civil Ünnepe

– Szeptember 18-án, szerdán a civil ünnep csatlakozó rendezvénye az ÉFOÉSZ Add a kezed, mert együtt kerek a világ" szemléletformáló nap. Az esemény célja, hogy az ép és értelmi fogyatékossággal élő embereket közelebb hozza egymáshoz. Fellép a Babszem Jankó Gyermekszínház, lesz kézműves játszóház, az Aranykapu Alapítvány fejlesztő játékait is kipróbálhatják a résztvevők. 13 órától Esélyegyenlőségi Konferencia lesz a CKH Dísztermében, kézműves termékek is megnézhetők és megvásárolhatók – ismertette Radics Istvánné. Az ÉFOÉSZ rendezvényének célja, hogy az ép és értelmi fogyatékossággal élő embereket közelebb hozza egymáshoz. Az előadásoknak a megtartására fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó szakembereket kértek fel.

A Cukorbetegek Egri Egyesülete 19. alkalommal rendezi meg szombaton 14 órától a Bartakovics Béla Közösségi Házban Eger Civil Ünnepéhez kapcsolódva az Egri Nemzetközi Cukorbeteg Találkozót és Konferenciát melyre nem csak az országon belülről érkezik számos szervezet, de Gyergyószentmiklósról és Szabadkáról is.

– Az ország minden részéből és a határon túlról is érkeznek sorstársaink a három napos rendezvényre. Oktatást tart dr. Kerényi Zsuzsanna diabetológus, aki mind az orvos, mind a beteg szemszögéből nagyon jól ismeri és kezeli a cukorbetegek problémáit. Lesz kerekasztal beszélgetés a diabéteszről, bemutatók, tájékoztatók és szűrések. 20 órától a Cukorbetegek Bálja zárja a napot – ismertette Jakabné Jakab Katalin az Egri cukorbetegek egyesületének elnöke. Másnap is folytatódik a program városnézésse. Vasárnap koszorúznak az egri kórház diabétesz emlékparkjában.

Vasárnap az ünnephez kapcsolódva ismét Barokk Futóparádé lesz Egerben, immár 27. alkalommal, ám új útvonalon – a szervezők kérik, hogy a rutinos résztvevők ne megszokásból fussanak. A verseny célja Eger város gyönyörű barokk belvárosának bemutatása, az egészséges életmódra történő felhívás, valamint a versenyzési lehetőség biztosítása a futás szerelmeseinek. A versenyen bárki indulhat, nevezni az e-nevezes.hu oldalon lehet három távra.

Az ünnep első kísérő rendezvénye volt augusztus 31-én a Közösségek a családokért Hagyományteremtés Lajosvárosban a Kölcsey téren, ahol egészségügyi szűrővizsgálatok és tanácsadás, gyermek programok és kirakodó vásár várta a résztvevőket. Itt adták át a Lajosváros Csillaga közösségi díjat is, melyet idén Dr. Dósa Flórián tanár, az IQ pont középiskola igazgató-helyettese kapott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában