Teljes pompájában

1 órája

Kiderült, mikor adják át a felújított egri bazilikát + videó

Szeptember 28-án délelőtt ünnepi érseki szentmisén szentelik meg a felújított egri bazilikát. Dr. Ternyák Csaba érsek bemutatta az 5 évig tartó felújítást hétfő délelőtt, amelynek köszönhetően a több mint 190 éves székesegyház régi-új pompájában tündököl.

Szabadi Martina Laura

– Minden láthatónak és láthatatlannak teremtője Isten, s a templomokban összeér a menny és föld, ahogy egy ember testből és lélekből áll. Fontos, hogy megszentelt helyeinek különlegesen szépek legyenek, hiszen az idő vasfoga nem kíméli a látható világot – fogalmazott dr. Ternyák Csaba egri érsek hétfő délelőtt az egri bazilikában, ahol az egyházi méltóság Ficzek László plébános, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója, érseki helynök és dr. Csizmadia István székesegyházi főesperes társaságában mutatta be az egri bazilika felújításának eredményét s sajtónak. 

– Ahogy a templomokat, úgy az egyházat is kövek alkotják. Élő kövek ők, a hívek közössége – tette hozzá.

Ficzek László, az Egri Főegyházmegye plébánosa, Dr. Ternyák Csaba, egri érsek és Csizmadia István, az Egri Főegyházmegye plébánosa
Ficzek László, az Egri Főegyházmegye plébánosa, Dr. Ternyák Csaba, egri érsek és Csizmadia István, az Egri Főegyházmegye plébánosa
Forrás:  Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Elmondta, a bazilika minden szeglete megújult, a belső tér felújítása két ütemben valósult meg. Az oltáriszentséget őrző tabernákulum környezete, a szószék és a mellette álló szemben miséző oltár is, ez utóbbit le kellett bontani amikor ketté volt osztva a felújítás alatt a bazilika, a régi oltár helyett pedig új épült – ugyan abból a kőből, melyből a szószék is készült korábban: pusicsei márványból. A szószék mintázata került az új oltárra is. 

Restaurátoroknak köszönhetően újra régi pompájukban láthatóak a freskók, festmények, az oltárképek, a régi, értékes bútorokat is megmentette az érsekség. A szentélyben az oszlopokat aranyoztatták, a főhajóban műmárvány bevonatot kaptak, a pillérek pedig vörös márvány színűek, ezek a színek dominálnak a padlón is. Ficzek László kiemelte, hogy a felújítás egyik hagy eredménye a székesegyházban uralkodó harmónia. Ficzek László elmondta, nem generálkivitelezője, hanem lebonyolítója volt az éveken át tartó felújításnak: Rudolf Mihály építész, aki Hild József tervei alapján megtervezte a felújítást és lebonyolította. Elárulta, összesen 147 szerződés született a fejújítás során melyet végigkövetett a péntekenként ülésező fejlesztési bizottság. Gondoltak a zarándokokra és a turistákra is: az egri bazilika Érseki Palota felőli oldalán egy látogatóközpont jött létre, ahol kávézó, mosdó és ajándékbolt is található. A hajóban, a torony alatt is kialakítottak 3 mosdót, hogy a hívek komfortosabban érezzék magukat. 
– Sokat fáradoztak a kivitelezők, hiszen közel 190 éves épületről van szó - mindig előkerültek olyan új feladatok, melyekre nem számítottak, menet közben derültek ki, de most már örömmel telve, jó érzéssel várjuk a híveket szombatra – mondta Ficzek László.

A felújított egri bazilika
A felújított egri bazilika
Forrás:  Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Csizmadia István elmondta, megújult a kivetítő rendszer is, így a hívek már mindenhonnan jól láthatják a képeket, szövegeket. A bazilika két orgonáját is felújították, illetve a fűtési rendszer is korszerű lett. Elmondták, a hétköznaponkénti felfűtés rendkívül gazdaságtalan lenne, csak vasárnapokra felfűteni pedig szintén rengeteg energia. Éppen ezért maradtak a padfűtéses megoldásnál, ami most már minden ülőhelyet érint.

Szombatig már csak az utolsó simítások vannak hátra az épületen, intenzívebb munka jelenleg kint zajlik: a tereprendezés elkészül hétvégéig, de az érsek elmondta, szeretnék ha zöld lenne  a bazilika környezete, füvesítést és fákat terveznek. Szombatra hívek, papok és szerzetesek jönnek szerte az Egri Főegyházmegye területéről az egyházmegyei találkozóra. Vasárnap Szent Mihály napján búcsú lesz, estére fáklyásmenetet terveznek.

– A régi repedezett aszfalt helyett kövekből kialakítottuk a körmeneti útvonalat is, reméljük ellenáll majd a mostani időjárási viszonyoknak. Ezek mellett rengeteg olyan felújítás zajlott, ami nem látható. A kupola tetejéhez, a toronyba vezető lépcső például rendkívül rossz állapotú volt, ezt is felújítottuk – mondta dr. Ternyák Csaba.

Egyébként a szombati eseményeket a Szent István Rádió és a Szent István Televízió YouTube csatornáján is követhetik azok, akik nem tudnak személyesen jelen lenni a szentmisén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában