Beruházások

2 órája

Utak, járdák épülnek a Magyar Falu Programból több településen

A Magyar Falu Program út- és járdafelújítási pályázatán 5 település is nyert Eger környékén. Van ahol új járda épül a Magyar Falu Programban.

Szabadi Martina Laura

Noszvajon már elkezdődtek a fejlesztések

Forrás: Péter Szabó/Facebook

Nyerteseket hirdettek a napokban a Magyar Falu Program Út, híd, járda építésének, felújításának támogatása pályázaton. Eger környékén forrást nyert 5 település. Egerszólát 7,3 millió forintot, Felsőtárkány, Novaj, Noszvaj 10-10 millió forintot, Verpelét pedig a legmagasabb összeget nyert települések között van, 34 millió forintot fordíthatnak a településre.

Szabó Péter, Noszvaj polgármestere elmondta, már 3 évvel ezelőtt megtervezték egy hiányos szakaszra a járdát, most sikerült rá forrást nyerni.

– A Noszvaji Cseperedő Óvodától az alvég felé a Dobó úton egy szakaszon nincs járda. Habár Noszvajon általában figyelmesen közlekednek az autósok, a kisgyermekkel közlekedők érdekében kiépül ez a több mint 180 méteres szakasz. Nagyon hálásak vagyunk, hogy most lehetőségünk nyílt megvalósítani a terveket és nem kell később újraterveztetni, hanem új járda épülhet Noszvajon – mondta el kérdésünkre Szabó Péter.

Hozzátette, hogy a következő években továbbra is számítanak a Magyar Falu Programra, hiszen több út kopórétegére is ráférne a felújítás. Elmondta azt is, hogy a szabadidőpark kivitelezése remek ütemben halad, a TOP Plusz forrásból épülő beruházás 80 százalékos készültségben van.

Farkas Sándor, Verpelét polgármestere elmondta, útfelújításra pályáztak: a Bezerédi út újul meg.

– Azért van az elsődlegesen felúhjítandók között, mert ha a városközpontban, a főtér felé bármi történik ez a legfontosabb kerülőút. Forgalmas út, erre közlekedik a busz az iskolába és terelés esetén teherforgalom is. A tervek szerint teljesen új burkolatot és kiszélesített, megerősített padkát kap, ugyanis a nagy járművek miatt már letöredezett. Korábban a vízelvezetése sem volt megoldva. A tervek szerint majd 2 nagy jármű is elfér rajta egymás mellett – részletezte.

Sok lehetőséget ad a Magyar Falu Program

Elmondta, a csapadékvíz elvezetésének teljes rekonstrukcióját célzó pályázat közbeszerzése befejeződött, hamarosan megtörténhet a szerződéskötés. Hozzátette, feltételes szerződést kötnek, mert ráemelés szükséges a kivitelezéshez, így pluszforrás igényt nyújtanak be.

– A Magyar Falu Program rengeteg lehetőséget kínál. Habár az elmúlt 5 évben több útfelújítás is befejeződött, van még pár út, amit szeretnénk megújítani, amint lehetőség adódik, de jelenleg a források korlátozottak. A gyermekjóléti szolgálat épületének teljes külső és belső felújítására benyújtott pályázatunk is tartaléklistára került. Reméljük, hamarosan ez is megvalósulhat – mondta.

Demkó Gábor, Novaj polgármestere elmondta, a Mátyás úti járdát újítják fel a pályázatból. Ez egy gyalogosforgalom szempontjából is forgalmas út.

– Óvoda, orvosi rendelő, védőnő, és patika is itt található. Kiemelten fontos az idősek és az édesanyák s gyermekeik szempontjából a biztonságos közlekedés ezen a szakaszon. Még egy további ütem kellene, hogy teljesen meg tudjuk újítani a járdát, de remélem, hogy a Magyar Falu Programból majd a Széchenyi, a Gárdonyi és a Mezőkövesdi út belterületi szakasza is pályázati forrást nyerhet később. Ennek a 3 útnak a megújítása kiemelten sürgető, de több rossz utunk is van sajnos – fogalmazott a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában