Látható és láthatatlan világ

1 órája

Megáldották a felújított egri bazilikát

Számos egyházi vezető is részt vett az Egri Főszékesegyház felújítása alkalmából tartott ünnepségen. Dr. Ternyák Csaba egri érsek szerint miközben a látható világot érintő tudásunk egyre növekszik, a kérdéseink is gyarapodnak, a látható világról pedig még csak fogalmaink sincsenek. A két világot összekötik a templomok - például a felújított egri bazilika - , mi pedig mindkét világba meghívást kaptunk.

Tóth Balázs

Megtelt a felújított egri bazilika annak ünnepére, hogy véget ért az öt éve kezdődött beruházás, amelynek köszönhetően két ütemben kívül és belül is megújult az épület. Az alkalomra eljött számos római és görög katolikus egyházi vezető, az Egri Főegyházmegye papságának jó része, szerzetesek, világi vezetők és két kormánytag is, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Dr. Ternyák Csaba ment körbe a bazilikán és áldotta meg annak teljes épületét
Dr. Ternyák Csaba ment körbe a bazilikán és áldotta meg annak teljes épületét
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Öt év alatt készült el a felújított egri bazilika

Bevezetőjében dr. Ternyák Csaba egri érsek kifejtette, azért gyűltek össze, hogy öt év intenzív és gondos munka után hálát adjanak azért, hogy Isten segítségével megvalósult a főszékesegyház teljes megújítása, most pedig áldását kérik az elvégzett munkára. Kiemelte, idén január 1-jén hívta az embereket az egyházmegyei találkozóra, jöjjenek, imádják az urat. Elmondta, a török uralom alatt a várban található székesegyház elpusztult, a felszabadulás után 150 év kellett ahhoz, hogy Pyrker érsek jóvoltából Egernek ismét méltó székesegyháza legyen. Öt év kellett az építéshez és a mostani felújításhoz is. Állami segítség és az adakozók nagylelkűsége, a szakemberek gondos munkája nélkül ez nem jöhetett volna létre.

Jöjjetek, imádjuk az Urat!

Michael W. Banach pápai nuncius Ferenc pápa nevében köszöntött mindenkit. Fölelevenítette az 1000-ben alapított egri egyházmegye és a Szent János apostolnak, Szent Mihály főangyalnak, és a Szeplőtelen Fogantatásnak szentelt bazilika történetét. Hazánk második legnagyobb szakrális épületének tervezésére az 1827-ben hivatalba lépett Pyrker János érsek Hild Józsefet, az esztergomi bazilika építészét, a Szent István bazilika tervezőjét kérte föl, míg a szobrok elkészítésére a velencei Marco Casagrandét hívta. Kiemelte a bazilika homlokzatán olvasható mondatot, Jöjjetek, imádjuk az urat! Kifejtette, az számít, hogy Jézus Krisztus, az élő Isten fia, aki hisz benne és hűséges marad, rá építi az életét, az a keresztény. Krisztus követői akarnak lenni, hallották a hívást, imádják az Urat, ezért vannak is. Erőt, bátorságot lehet meríteni belőle, hiszen nincs, aki Jézusnál jobb, mélyebb mondanivalóval rendelkezne. Kitért Szűz Mária felismerésére, Szent Mihály hangjára, a Szent János által megőrzött, tanítványokkal folytatott jézusi beszélgetésekre. A nuncius szerint Ferenc pápa azt mondja, bőven kell lenni reményben, hogy a hit örömteli, a szeretet lelkes legyen, mindenki képes legyen mosolyt, gesztust, testvéri tekintetet, meghallgatást, ingyenes szolgálatot vállalni másokért, ami mag lehet azoknak, akik befogadják Jézust. Ő is az Úr imádatára hívott mindenkit, szerinte Krisztus egyháza örökké tart, amiért annak tagjai is felelősek.

Megáldották a felújított egri bazilikát
 Az érsek prédikációjában fölhívta a figyelmet arra, hogy vasárnap lesz a Szent Mihály-búcsú, az egyházmegyei találkozót és a bazilika megáldását az ő ünnepére időzítették
Forrás:   Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Szent Mihály ünnepén

A nuncius beszédét követően dr. Ternyák Csaba ment körbe a bazilikán és áldotta meg annak teljes épületét. Az érsek prédikációjában fölhívta a figyelmet arra, hogy vasárnap lesz a Szent Mihály-búcsú, az egyházmegyei találkozót és a bazilika megáldását az ő ünnepére időzítették. A világban tapasztalni a gonosz erők jelenlétét, most pedig az arkangyal párfogásába ajánlják magukat, hogy Isten védelmezze az egyházat és az embereket is.

Kifejtette, mindig megvallják, Isten teremtette a mennyet és a földet, a láthatatlan és a látható világot. A Föld az embereké, a menny az Istené, az angyaloké és más szellemi teremtményeké. Minden, ami létezik, Isten műve, aki mindezt a semmiből alkotta meg. Szerinte a két világ kapcsolatban áll egymással, küzd egymás ellen, de láthatatlané lesz a végső győzelem. A templom megáldásával ezt a helyet ismét Istennek szentelték, az egri bazilika, hasonlóan a többi templomhoz találkozása a láthatatlan és a látható világnak, mindkettőnek egyszerre a része, ahol könnyebben rátalálunk halhatatlan lelkünkre. A szakrális művészeti alkotások ráirányítják a figyelmet a látható világ feletti isteni valóságra, amely Krisztusban emberarcú, jóságos lett, értelmet, célt ad az életnek. A templom a szent megtapasztalásnak, Istennel való találkozásnak, az elmélyülésnek a helye.

Megtelt a felújított egri bazilika
Megtelt a felújított egri bazilika
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Új válaszokra még több új kérdés

Az érsek hangsúlyozta, a tudomány segítségével az ember egyre többet tud meg a látható világról, de az mindig annál több ismeretlent rejteget, még több kérdést vet föl, legyen szó a makrokozmoszról, vagy a mikrokozmoszról. Minél mélyebbre hatolunk mindkettőben, annál inkább felismerjük tudásunk végességét, töredékességét. Az élővilág csodái még több kérdést vetnek föl, nem szólva az emberről. Az érsek szerint ha az emberi kéz alkotásai csodálattal töltenek el bennünket, elismerjük azokat, mennyivel inkább ámulhatunk a teremtett világ gazdagságán, szépségén. Beláthatjuk, ezekből is joggal következtethetünk az alkotóra.

Az érsek szerint a felfedezésre váró világ mellett van a láthatatlan is, amelyet érzékszerveink, műszereink nem tapasztalnak meg, csak kinyilatkoztatás és hit segítségével tudunk megismerni, s amelynek szépségét, gazdaságát egyedül Isten lelkének ereje által képzelhetjük el, leírására hiányoznak szavainak, fogalmaink. Halhatatlan lelkünk által most is részesei vagyunk annak a világnak, ami halálunk után reméljük, örök otthonunk lesz.

Kapcsolatok a két világ között

Dr. Ternyák Csaba szerint az angyalok témája kiszorult a teológiai értekezésből, prédikációból, nem számít róluk beszélni modern dolognak, valaki meg is kérdőjelezi létüket. Ezzel párhuzamosan viszont nőtt a fantasztikus irodalom iránti kereslet, a földönkívüli lényekkel való kapcsolatteremtés iránti érdeklődés. Igazság helyett sokan a mesét fogadják el. Fölidézte a Bibliából Mihályék harcát a sárkány és angyalai ellen, utóbbiakat a Földre vetették. Ezt az egyházatyák úgy értelmezték, mint annak igazolását, hogy Isten próbára tette az angyalokat, s így értelmezték a sátán egyház ellen folytatott örökös harcát. A gonosz ma is működik a világban, ellen kell állni neki a hitben. A küzdelem ugyan eldőlt, már, de a sátán a részleges sikereivel megtéveszti az embereket úgy tesz, mint aki a világ ura, mindez viszályokban, betegségekben, az egyház szándékos lejáratásában nyilvánul meg leginkább. Ugyanakkor szerinte az emberek számíthatnak Isten angyalaira, akik a két világot összekötik. Az angyalok örökös istentiszteletet tartanak, a földi liturgiák az ő ünnepükbe kapcsolódnak be. Kérte a megjelenteket, a mostani ünnep erősítsen meg mindenkit abban, hogy ők Isten élő egyházának, nem látható templomnak élő kövei, higgyék, Isten angyalai lelki, szellemi küzdelmeikben mellettük állnak, oltalmazzák őket. Zárásként elmondta, ugyan a látható világ polgárai vagyunk, de halhatatlan lelkünkkel, istengyermeki méltóságunkkal meghívást kaptunk a láthatatlan világ polgárai közé.

Az egyházmegyei találkozó az ünnepi szentmisével nem ért véget, szombaton 14 órakor Magda Dávid Jézus csodatétele című oratóriumát mutatják be, 15 órakor pedig a lorettói litániával zárul az alkalom.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában