Történelem másképp

2024.09.09. 16:00

Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programra várja az iskolás csoportokat az Egri vár

A Dobó István Vármúzeum szeptemberben 36 iskolás csoportot vár. A diákok, az általuk kiválasztott múzeumpedagógiai foglalkozáson túl megismerhetik a vármúzeum kincseit és bebarangolhatják az Egri várat.

Hornyák Réka

20231212 Eger Az Egri Vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése (GINOP-7.1.1-15-2016- 00009) című projekt zárórendezvénye. A Varkoch-kapu a projektzáró napján Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Érkezik a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program a Dobó István Vármúzeumba is, melynek célja a a nemzeti identitás, a hazaszeretet és az emlékezet kultúrájának elmélyítése, a fiatalok élményalapú megszólítása és a történelmi ismeretátadás, jelentette be Dr. Ringert Csaba, vármúzeum igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón. 

A projekt újszerűsége, hogy pedagógiai-módszertani fókuszában az ismeretátadás mellett a nemzeti érzés, a hazához való érzelmi kötődés kialakítása áll. Pedagógiai szándéka, hogy minden magyar fiatal tanulmányai során - legalább egyszer - jusson el iskolai szervezésben, állami támogatással egy olyan nemzeti vagy történelmi emlékhelyre, amely rendelkezik a megfelelő látogatófogadási infrastruktúrával, idegenvezetéssel és múzeumpedagógiai kínálattal. 

Az emlékezetpedagógia egyesíti azt a tudást, amely az iskolai történelemoktatásban, a nemzeti és történelmi emlékhelyek múzeum- és élménypedagógiai jó gyakorlataiban, valamint a tanórán kívüli közösségteremtő pedagógiai módszerekben megtalálható. A fiatalok figyelmét érzelmi bevonódással szólítja meg úgy, hogy a nemzeti és történelmi emlékhelyeinken élménygazdag, interaktív közeget teremt. A cél közelebb hozni a diákokhoz a történelmünk hőseit, példaképeit a történelemkönyvek lapjairól úgy, hogy az adott történelmi kort kreatívan, élményszerűen ismerhessék meg és élhessék át, történelmünk jeles alakjaival, helyszíneivel találkozva.

A program célcsoportja a köznevelés 7-8-9-10-11. évfolyamán tanuló diákok, az állami és egyházi fenntartású intézményekből egyaránt. Az Egri vár szeptemberben már 36 csoportot tud fogadni a program keretében. 

A Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program a Nemzeti Örökség Intézete, a Klebelsberg Központ, valamint 47 nemzeti és történelmi emlékhely együttműködésében megvalósuló projekt. A projekt a Nemzeti Örökség Intézete menedzsment és szakmai irányításával valósul meg, a Klebelsberg Központ és a Tankerületi Központok együttműködésével. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában