Élményszüret

2024.09.05. 13:00

Óvodások szüreteltek az egyetem szőlőbirtokán + fotók, videó

Ez a program már hagyomány.

Molnár Helga

A kis kezek nagyon ügyesen szedték a szőlőt

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Minden ősszel óvodáscsoportokat hív meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) a kőlyuktetői szőlőültetvényre szüretelni. Így volt ez idén is, csütörtökön a Jó Pásztor Óvoda ovisai érkeztek meg a tőkék közé. Kisvonattal jöttek, majd röviden felkészítették őket, hogy mi is lesz a feladat. Molnár Ádám birtokvezető elmondta, már 2016-óta hívnak óvodásokat és kisiskolásokat szüretelni. Ez nagy élmény mindenkinek.

Az EKKE szakemberei az alapvető fogalmak tisztázása és a szüret levezetése mellett a szőlőfeldolgozás valamennyi fázisát bemutatták a kicsiknek. Az apróságok az élményszüreten megismerték a biztonságos szüret alapvető tudnivalóit, megtanulták a szőlőtőke, a vessző és a kocsány fogalmát, elsajátították az érett fürt levágásának helyes módját is. A teli ládát szállító traktort bekísérték a feldolgozóba, ahol előbb a bogyózás folyamatát figyelhették meg, majd a vizes préselés következett. Természetesen nem maradt el a finom kékfrankos szőlőből készült must megkóstolása sem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában