Hőség

2024.09.05. 13:30

Szellőztetnek, de nincsenek rövidített órák az iskolákban Hevesben

Mindent megtesznek, hogy komfortos legyen az iskolában lét.

Molnár Helga

A meleg idő még kitart, elhúzódni látszik a nyár, amely még az utolsókat rúgva harmincöt Celsius fok közeli hőséggel köszön el. Az iskolakezdésre is hatással van mindez, a Klebersberg Központ tájékoztatása szerint, ahol az iskolán belül nem lehet ellensúlyozni kellőképpen az extrém meleget, azt javasolták, hogy hajnali átszellőztetéssel, esetenként rövidített órákkal oldják meg a napi működést. A gyermekek érdekét szem előtt tartva a tankerületek egyeztetnek az iskolákkal, és eldöntik, hol van rövidített órákra szükség.

Megkérdeztük a két Heves vármegyei tankerületet, hogyan telnek az iskolakezdés első napjai e tekintetben. Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ vezetője arról írt, a fenntartásukban lévő nevelési-oktatási intézményekben a hőségriasztásra való tekintettel egyelőre nem került sor a rövidített órák megszervezésére.
– Az intézményekben dolgozók mindent megtesznek, hogy a lehetőségeikhez képest a legkedvezőbb hőmérsékletet biztosítsák. Amennyiben az épület túlzottan felmelegedne és ez akadályozná a nevelő-oktató munkát, akkor lehetőségük van az iskoláknak rövidített órák megszervezésére, addig, amíg ezt a körülmények indokolttá teszik. Természetesen minden intézmény biztosítja a felügyeletét azoknak a tanulóknak, akik 18 óráig bent maradnak az épületben – közölte.

A Hatvani Tankerületi Központ vezetése hasonló tapasztalatokról írt portálunk érdeklődésére. Kozmáné Derda Edit igazgató tudatta, minden intézményt kora reggel átszellőztetnek alaposan, továbbá ahol szükséges, ott a hőség alatt lehetőség van rövidített órák tartására is, hogy a legmelegebb időszakban már ne kelljen az épületben tartózkodniuk a diákoknak és a pedagógusoknak sem.
– Természetesen azon tanulók felügyeletét, akik tovább bent maradnak, ellátják az érintett iskolák. Az iskolai ügyeletet 18 óráig kell ellátni – írta.

(Főoldali képünk illusutráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában