Új technológiák

2024.09.10. 17:30

Az új szihalmi napelempark a leghatékonyabb hazánkban

A sikeres próbaüzemeket követően kedden átadták Szihalmon hazánk legmodernebb és egyben legnagyobb termelési hatékonyságú naperőművét. A szihalmi napelempark hatalmas teljesítményre képes: a 69 MWp teljesítményű erőmű a Solar Markt és a Green Cloud együttműködésében valósult meg, célja, vállalatoknak biztosítson zöldáramot.

Szabadi Martina Laura

Nem is gondolunk bele, hogy mennyire függünk az áramtól – de nem mindegy, hogyan állítjuk elő – hangzott el a Solar Markt 105 ezer napelemből álló naperőmű átadóján kedden Szihalmon. A szihalmi napelempark hatalmas teljesítményre képes: az erőmű évente 45 ezer háztartást képes ellátni energiával, s a számos újításnak köszönhetően teljesítménye jócskán kimagaslik a fix telepítésűek közül. Lantos Csaba energiaügyi miniszter elmondta, a legnagyobb önállóan működő erőmű a szihalmi, komoly teljesítménnyel, amely mérföldkőnek számít a hazai energiatermelésben Az innovatív kivitelezésnek köszönhetően a panelek ugyanis a nap mozgását is képesek követni.

– Éves átlagban 15-17 százalék a fixen telepített erőművek kihasználtsága. Mindig arra törekszünk, hogy a leghatékonyabban vegyük ki az energiát a termelőkből és minél kevesebb kárt tegyünk a környezetben, miközben már komoly szempont a globális felmelegedés is. Ez a nyár a tavalyihoz képest 2 fokkal volt melegebb. Olyan sorozaton vagyunk túl az elmúlt 10 évben, ami azt mutatja – tetszik vagy sem – a világ megváltozott: egyre innovatívabbnak kell lennie az energia előállításának – sorolta. Bejelentette, hogy ezzel az erőművel idén is meghaladta hazánk az 1000 megawattnyi új napelemkapacitás-növekedést.

átadták Szihalmon hazánk legmodernebb és egyben legnagyobb termelési hatékonyságú naperőművét
Átadták Szihalmon hazánk legmodernebb és egyben legnagyobb termelési hatékonyságú naperőművét
Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A szihalmi napelempark teljesítménye jelentős

Elmondta, hatalmas az energiaár ingadozás. A napsütötte órákban az erőművek termelése következtében negatív áramárak alakulnak, de a forró augusztusi estéken rendszerint megugrott a felhasználás. Éppen ezért reméli, még sok olyan erőmű épül mint a szihalmi.

– Immár több mint 7000 mw kapacitásnál járunk. Hazánk elérte, hogy annyi naperőműve van, amennyi a napsütéses időszakban önmagában fedezi az energiaigényeket – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a területre további energiatermelők, például szélerőművek is telepíthetőek, ezáltal még kiegyensúlyozottabb energiatermelést elérve, de említette, hogy az energia tárolásának irányába is el tud képzelni még egy helyi fejlesztést. 

A beruházáshoz a cég nem vett igénybe állami támogatást, a projekt piaci alapon valósult meg és piaci alapú működést terveznek, környezettudatos cégeknek szeretnének rugalmasan, biztonságosan energiát szolgáltatni. Jakabos Ágnes a Solar Markt Csoport fejlesztési igazgatója kiemelte, nem a legnagyobb hazai naperőmű park a szihalmi, de mégis a legnagyobb teljesítményű: 101.600 mwh éves termelésre számítanak a 86 hektár, azaz 121 olimpiai focipálya méretű területen 104 ezer 550 napelem található.

– Nem csak a napsütérse és az időjárási viszonyokra is képes önállóan reagálni egy szoftveres megoldással az erőmű, s ezáltal hatékonyabban termelni illetve a jég- és szélkárok ellen védekezni, de a paneleknek kétoldalasak, ezáltal a szórt fény és a visszatükröződő napsütés is hasznosul – ismertette. 

Bóta József, Szihalom jelenlegi polgármestere elmondta, a beruházás nagy lépés a településnek a természeti értékek megőrzésében. Hozzátette, volt ellenállás a lakosság részéről a településtől 3 kilométerre fekvő 20-30 aranykoronás földek miatt. Mint mondta, a földeken nem volt megfelelő termésátlag és nem voltak kihasználva, jelenleg pihennek a napelemek alatt, értékük nem csökken.

Mécs Imre, a Green Cloud társtulajdonosa, a Solar Markt Csoport elnöke elmondta, hogy csak hosszútávú és fenntartható zöld megoldásokban gondolkodnak.

Ma Magyarországon a cégek számára többek között a szihalmi naperőműre alapozott Green Cloud dekarbonizációs szolgáltatás csomagban elérhető zöldenergia-ellátás a legjobb és leginkább testreszabható megoldás. Ez, a társaságunk által épített 5. erőmű önmagában 24 ezer tonna szén-dioxid megtakarítását teszi lehetővé a vállalatok számára. Ez egyenértékű 4 ezer 800 hektárnyi erdő szén-dioxid elnyelésével. A teljesítménye évente átlagosan 45 ezer háztartás áramszükségletét tudná fedezni. De itt nem állunk meg, a szihalmi erőmű beruházás egy program része, melyet továbbiak követnek. Hamarosan lerakjuk a következő naperőművünk alapkövét.

Hozzátette, a szerinte az erőforrásainkkal felelősen kell gazdálkodni, hiszen a fenntarthatóság nem úri hóbort vagy divatirányzat, hanem a jövőnk. Mint mondta, mindannyiunk felelőssége hogy gyermekeink érdekében egy élhető bolygót hagyjunk magunk után.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában