Fél évszázad

2 órája

A gyöngyösi jerusok az óvoda 50. születésnapját ünnepelték

Gyöngyös Város Óvodái Jeruzsálem Úti Tagóvodája 1974 óta nyújt gondoskodást a kisgyermekeknek. A gyöngyösi jerusok jelszava: egy mindenkiért, mindenki egyért!

Szabó István

A Gyöngyös Város Óvodái Jeruzsálem Úti Tagóvodája, vagy ahogy önmagukat hívják: a gyöngyösi jerusok ünnepelték kedden az intézmény átadásának 50. évfordulóját. Domoszlai Andrea tagóvoda-vezető visszaemlékezett az intézmény 1974-es megnyitását megelőző időkre is.

 A gyöngyösi jerusok az óvoda 50. születésnapját ünnepelték
 A gyöngyösi jerusok az óvoda 50. születésnapját ünnepelték
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Gyöngyösön ekkor már több, régebben átadott óvodaépület működött. A népesség gyors növekedése miatt azonban még több óvodára volt szükség. A magas csoportlétszámok is ezt támasztották alá, így az akkori városvezetés döntött: az környékbeli apró vályogházakat szanálták, és gombamód nőttek a helyükön a négy- és tízemeletes lakóépületek. Ezekbe fiatal családok költöztek, és megannyi pici gyermek született, szükség lett tehát bölcsődére, óvodára, iskolára. Így végül 1974-ben adták át ezt a komplexumot kezdetben 4 csoporttal, amelyek száma mára 6-ra nőtt. Személyes emlékem, hogy a hetvenes évek végén a szemközti, a mostani nevén Arany János Általános Iskolából néztem ezt az intézményt, de álmomban sem gondoltam, hogy egyszer itt fogok dolgozni. Nagyon sok minden történt velünk a fennállásunk alatt. Többek között elnyertük először a Zöld Óvoda, majd évekkel később az Örökös Zöld Óvoda címet. Három éven át bázisintézményként 18 szakmai előadást tartottunk Heves vármegye pedagógusainak. Mint jerusok, együtt megtapasztaltuk azt az erőt, amivel hegyeket tudunk megmozgatni. Ez nem más, mint a csapatmunka és a terhek közös viselése. Nálunk nem üres frázis az egy mindenkiért, mindenki egyért szlogen. Mi így élünk, ez alapján dolgozunk, így szeretjük egymást. Bízunk benne, hogy újabb 50 év múlva a megemlékezők ugyanolyan büszkén tekintenek vissza ránk, mi ahogy mi az elődeinkre. Gyöngyös város óvodáiban dolgozni kiváltság, gyöngyösi jerusnak lenni életérzés – emelte ki Domoszlai Andrea.

A gyöngyösi jerusok hosszú távon is formálják gyermekek jövőjét

Szókovács Péter polgármester azzal kezdte köszöntőjét, hogy hajdanán ő maga is a Jeruzsálem úti óvodába járt, és az épületbe lépve megelevenedtek benne a hajdani emlékek. 

– Fél évszázad nem kevés idő. A Jeruzsálem Úti Tagóvoda falai között generációk nőttek fel. Akik elsőként nevelkedtek itt, ma már túl vannak életük derekán, sokan közülük szülőkként, nagyszülőkként hozzák vissza hajdani óvodájukba a gyermeküket, unokájukat. A mai nap, amikor visszatekintünk erre a hosszú és tartalmas múltra, nem csak az épület, de az intézményt életre keltő közösség, a dolgozók és a családok ünnepe is. Köszönet minden dolgozónak, akik öt évtized alatt szeretettel és gondoskodással nevelték városunk legfiatalabb polgárait. Az 50 év alatt az óvoda több mint 18 ezer napon át szolgálta a várost. Az élet itt folyamatosan fejlődött, megújult, 2020-ban a teljes épület külső és belső korszerűsítésen esett át. Jelenleg 21. századi körülmények várják itt a kisgyermekeket. A város, az óvodai dolgozók és vállakozók is folyamatosan sokat tettek és tesznek az óvodáért. Külön kiemelendő, hogy az intézmény nagy figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre. Az Örökös Zöld Óvoda cím is azt mutatja, hogy a jövő generációi számára nemcsak tudást, hanem felelősségteljes gondolkodást is közvetítenek a dolgozók. Az egészséges életmód és a környezettudatosság mellett az óvoda külön figyelmet szentel a tehetséggondozásra is, különféle fejlesztőprogramokkal támogatva a gyermekek egyéni fejlődését. Ezek az értékek nemcsak az óvodai évek alatt, de hosszú távon is formálják gyermekeink jövőjét, amiért mindannyian hálásak lehetünk. Az óvodapedagógusok elkötelezett munkája biztosítja, hogy a gyerekek örömmel emlékezzenek vissza az itt töltött évekre, és a szülők is biztonságban tudják legnagyobb kincsüket – hangsúlyozta Szókovács Péter.

Az eseményen sokan mások mellett megjelent Nagy Attila alpolgármester, Molnár Lászlóné, Gyöngyös Város Óvodái igazgatója, dr. Horváth Gábor, az önkorményzat közigazgatási és intézményirányítási igazgatója és Ferenczy Tamás, a választókerület önkormányzati képviselője is. Jelenlegi óvodások eredetien humoros műsora, és egykor itt nevelkedett, ma már középiskolás korú fiatalok előadása színesítette az ünnepet. Természetesen nem maradhatott el az 50. születésnapi torta közös elfogyasztása sem. 

Képaláírás: A gyöngyösi jerusok az óvoda 50. születésnapját ünnepelték Forrás: Czímer Tamás

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában