224. éve alakult meg

2 órája

A legendás huszárezredre emlékeztek Gyöngyösön

A 12. Nádor huszárezred megalakulásának 224. évfordulója alkalmából megkoszorúzták az alakulat emléktábláját.

Szabó István

Hagyományőrzők díszőrsége a 12. Nádor huszárezred gyöngyösi emléktáblájánál

Forrás: Erdélyi József

Pénteken Gyöngyösön ünnepi megemlékezés és koszorúzás zajlott a 12. Nádor huszárezred megalakulásának 224. évfordulója alkalmából az alakulat emléktáblájánál a gyöngyösi vármegyeházán. A Mátra Honvéd Kaszinó szervezte eseményen Engelleiter Zoltán nyugállományú alezredes köszöntötte a megjelenteket, majd Szoboszlai Endre nyugállományú mérnökezredes mondott megemlékező ünnepi beszédet.

A Habsburg-hadsereg 1800-as átszervezésekor és fejlesztésekor állították fel állandó jelleggel a Nádor huszárezredet. József nádor Hertelendy Gábor ezredest nevezte ki parancsnoknak. Az ő feladata volt az alakulat felállítása és hadrafoghatóvá tétele Heves-, Nógrád-, Borsod-  és Gömör vármegyei ifjakból, valamint hagyományosan a Jászkun Kerület fegyveres szolgálatra alkalmas ifjúságából. A huszárezred harcolt a napóleoni háborúk során a francia seregek ellen, 1815-től állomásozott ismét Gyöngyösön.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában