Szívvel, lélekkel

2 órája

A Napsugár Tagóvoda legkisebbjei is gondozták a győztes kert virágait

Fontos feladat az óvoda részéről a természet értékeinek megóvása, a természeti környezet védelme és a fenntarthatóság támogatása. Többek között ezért is vesz részt évek óta a Virágos Egerért versenyen a Napsugár Tagóvoda, ahol idén kategóriában is első helyezettek lettek.

Hornyák Réka

Lezárult az idei „Virágos Egerért, Szép Környezetért” verseny, melynek díjátadóját szeptember 20-án szervezték meg az egri városházán. A gálán közel száz nevező között kiemelkedő első helyen végzett a Szivárvány Óvoda Napsugár Tagóvoda a saját kategóriájában. Portálunk felkereste Szabóné Csináth Gabriellát, a Napsugár Tagóvoda igazgatóját, hogy meséljen az óvoda részéről a verseny fontosságáról. 

– Óvodánk arculatához, pedagógiai programjához szorosan kapcsolódik az, hogy a gyermekek megismerjék és szeressék a természetet, valamint, hogy megismertessük velük a környezetvédelem fontosságát. Ezt támogatva már régóta hagyomány az óvodánk környezetének, udvarának virágosítása és az elültetett növények folyamatos gondozása. Ezt a kezdeményezést egy tavaszi zöld jeles naphoz, mégpedig a Föld Napjához kapcsolódva hirdetjük meg minden évben, amelybe a szülőket, családokat is bevonjuk. A meghirdetett időszakban minden kisgyermek legalább egy virágpalántát hozhat a számukra legkedveltebb virágokból és az összegyűlt virágokat közösen ültetjük el a gyerekekkel – mesélte Szabóné Csináth Gabriella. 

Hozzátette, fontosnak tartják, hogy a gyerekek minél több ismeretet saját megtapasztalás útján szerezzenek. Ültetés közben bővülnek ismereteik a különböző növényekről és a növények ültetéséhez, gondozásához szükséges munkafolyamatokról, valamint az ehhez kapcsolódó eszközök használatáról is. 

Így nyerte meg a Virágos Egerért versenyt a Napsugár Tagóvoda

– A Virágos Egerért versenyen már több alkalommal is elindultunk, a tavalyi évben óvoda kategóriában a második helyen végeztünk. Idén azonban legnagyobb örömünkre az első helyezést sikerült elérnünk. A versenyre az egész óvoda készült, a gyermekekkel és a családokkal együtt. A virágládákba és az óvodánk virágoskertjébe beültetett növényeket közösen locsoltuk, gondoztuk a gyerekekkel. A kicsiktől a nagycsoportosokig, természetesen önkéntes alapon, mindenki bekapcsolódhatott a munkafolyamatokba. Ültetés közben a gyermekek megismerték a különböző virágok neveit, jellegzetes ismertető jegyeit és a gondozásukkal kapcsolatos tudnivalókat is – részletezte a versenyre való felkészülést az igazgató. 

Elmondta továbbá, hogy a gyermekek, az általuk nem ismert virágokat könyvek, képek, információ- és kommunikációtechnológia eszközök és természetesen az óvónők segítségével beazonosították, ajánlott gondozásukról ismereteket szereztek.

Kerti szerszámok gyermek méretben, hogy egyszerűen menjen a munka

– Annak érdekében, hogy a gyermekek minél fiatalabb korban megismerkedhessenek a természettel és annak védelmével, az óvodánk környezetének virágosítása mellett kertünkben magaságyásokat is kialakítottunk. Ezeknél mind a három csoport óvodásai külön, életkori sajátosságuknak megfelelően, tapasztalhatják meg az ültetést, a palántázást és a növények gondozásának folyamatát. A növények ültetéséhez és gondozásához külön, a gyermekek méretének megfelelő kerti szerszámokat is beszereztünk, így ők is gyakorolhatják a munkafolyamatokat – árulta el Szabóné Csináth Gabriella. 

Az óvoda, a Virágos Egerért verseny mellett idén a is pályázott a „Magyarország legszebb konyhakertjei" országos programba is, melyben részvételükért elismerő oklevelet vehettek át. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában