Védőszent

3 órája

Assisi Szent Ferencet ünnepelte az EKKE gyakorlóiskolája

Assisi Szent Ferenc napján tartott vetélkedőt a Bartók téren az EKKE gyakorlóiskolája. Szentmisén is ünnepelték az iskola védőszentjét.

Heol.hu

– A nemes versengés megrendezésével a magyar munkaközösség célja az volt, hogy intézményünkben hagyománnyá formáljuk és egyben kibővítsük térségünk katolikus iskoláiban az előző tanévben indult kezdeményezést: az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorlóiskolájának védőszentjéhez kapcsolódó „Napfivér-Holdnővér” vetélkedőt. Kezdeményezésünkkel Assisi Szent Ferenc tiszteletét és a keresztény értékrend elmélyítését, a teremtett világ iránti tiszteletre való nevelést, a magyar nyelv és irodalomhoz, a vizuális kultúrához, a történelemhez kapcsolódó kompetenciák fejlesztését, az együttműködést, az írásbeli és szóbeli kommunikációs készségek fejlesztését szolgáltuk – számoltak be az intézmény közösségi oldalán.

A vetélkedőn a gyakorlós diákokon kívül az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola, a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium, a maklári Szent István Általános Iskola, a káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és a mezőkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola tanulói vettek részt, összesen hatvanan.

– Már a verseny megnyitója előtt jó hangulatú ismerkedés és beszélgetés alakult ki a diákok és a felkészítő tanáraik között. Érdeklődve nézegették a folyosón kiállított plakátokat, amelyeket a Bartók téri osztályok a hét folyamán készítettek Szent Ferenc ünnepére. A megnyitó ünnepség a Barkóczy utcai kis kórus gyönyörű előadásával kezdődött. Assisi Szent Ferenc Naphimnuszának megzenésített változatát adták elő Kalóné Gyenes Réka vezetésével.
Ezt követően Holló Gábor atya imáival erősítette a gyerekeket és felkészítő tanáraikat, majd Várkonyi Péter főigazgató-helyettes köszöntötte a résztvevőket. Végül a házigazdák nevében Sipos Zsoltné főigazgató-helyettes ismertette a verseny forgatókönyvét. A vetélkedőn résztvevő valamennyi diák emléklapban részesült, illetve minden gyermek és felkészítő tanára ajándékkal, egy Szent Ferenc idézettel díszített könyvjelzővel távozhatott – írták az eseményről.

Az EKKE Gyakorló tanárai és diákjai október 3-án napindító szentmisére is összegyűltek a Bazilikában.

– Iskolánk énekkara Kovács Ádám tanár úr vezetésével nemcsak gyönyörű zenei élményt nyújtott, hanem az égig emelte a lelkünket. Holló Gábor iskolalelkész a szentbeszédben azt hangsúlyozta, hogy Ferenc egy gazdag kereskedő fia volt, mégis a világtól elszakadva, örökségét maga mögött hagyva, szegénységben élte az életét. A ferences szerzetesrend, amelyet ő alapított, egy „kisember” kezdeményezése volt, mégis az egész világon elterjedt. Isten sokszor a legkisebbekre, a legegyszerűbbekre, a gyermeki, nyitott szívekre bízza a legnagyobb, legértékesebb feladatokat. Legyünk mi is nyitottak, megszólíthatóak Isten számára! Szent Ferenchez hasonlóan merjünk elindulni az Isten felé vezető úton, hogy teljesíthessük a ránk bízott küldetést! – írták.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában