A változások megkezdődtek

3 órája

Vezetőváltást és teljes átvilágítást kezdeményez Gyöngyösön Szókovács Péter

A polgármester a hivatalra és az önkormányzati cégekre is kiterjedő pénzügyi és szakmai átvilágítást kezdeményez a grémium előtt. Gyöngyösön rendkívüli ülés dönt a Gyöngyösi Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjének menesztéséről is.

Szabó István

Gyöngyösön rendkívüli üléssel folytatja a munkáját október 24-én az új képviselő-testület, jelentette be pénteken a közösségi oldalán Szókovács Péter polgármester. Mint közölte, teljes átvilágítást és azonnali vezetőváltást is kezdeményeznek.

Szókovács Péter a polgármesteri székfoglaló beszéde közben
Szókovács Péter a polgármesteri székfoglaló beszéde közben
Forrás:  Czímer Tamás/Heves Megyei Hírap

– Ma délután Nagy Attila alpolgármester úrral egyetértésben soron kívüli testületi ülést hívtunk össze jövő hét csütörtökre. Olyan fajsúlyos javaslatokhoz is kérjük a testület támogatását, melyekről fontosnak tartjuk a gyöngyösieket előzetesen, érthetően és nyíltan tájékoztatni. A lehető leghamarabb egy teljes, a hivatalra és az önkormányzati cégekre egyaránt kiterjedő pénzügyi és szakmai átvilágításra kérünk fel független, külső szakértőket a jogszabályok és helyi szabályzatok alapján eljárva. Célunk, hogy a gyors és alapos átvilágítással teljes és hiteles képet adhassunk a gyöngyösieknek az önkormányzat gazdasági állapotáról. A vizsgálat eredménye szükséges lesz ahhoz, hogy rögzítsük, honnan indultunk, valamint szakmailag és gazdaságilag megalapozza a jövő évi költségvetést, illetve nyújtson átfogó képet a gazdasági program összeállításához. Szükséges lesz az esetleges mulasztások, szabálytalanságok feltárása esetén a jogi lépések megtételéhez is. Kezdeményezzük az önkormányzati Gyöngyösi Médiaközpont Nonprofit Kft-t vezető Szabó Attila ügyvezető megbízási szerződésének felbontását. Számos gazdasági és etikai érvet lehetne felsorolni a javaslat okaiként, de talán elég, ha az etikátlanul részrehajló és egyoldalú tájékoztatást említjük. Számítunk a hangos politikai ellenvéleményekre, azonban álláspontunk stabil: mi rendre és változásra kértünk és kaptunk felhatalmazást a gyöngyösiektől. Tesszük a dolgunk! Hétfőn pedig további lényeges javaslatokkal folytatjuk: természetesen ugyanígy nyíltan tájékoztatva a gyöngyösieket – részletezte Szókovács Péter a Facebook-oldalán.

A polgármester a június 9-i helyhatósági választások előtt arról beszélt, hogy az önkormányzati képviselői feladatkörök gyakorlata Gyöngyösön egy hosszú távon káros, szavazatszerzési logika mentén torzult el az elmúlt évtizedben.

– Az önkormányzati hivatal és az önkormányzati cégek több száz embert foglalkoztatnak: a dolgozók javarésze tisztességgel végzi a munkáját, azonban számos csókos, rokon, barát, pártkatona ül olyan pozíciókban, ahol inkább az alkalmasságra és a képességre lett volna szükség ahhoz, hogy rendben menjenek a dolgok. Urambátyám rendszert alakított ki a szűk városvezetői elit, politikai megkülönböztetés zajlik minden szinten: a külsős nagyvállalkozók kiválasztásától egészen addig, hogy kinek a háza előtt lesz tíz méter új járda vagy nem. Ezen változtatni kell! Mindez abszurd, méltatlan, azonnali felülvizsgálatért és változtatásért kiált! – hangsúlyozta június 3-án a jelenlegi városvezető.

Gyöngyösön rendkívüli ülésen folytatódhat a város meghirdetett új története

Szókovács Péter az október 10-i polgármesteri eskütétele alkalmával, a városvezetői székfoglaló beszédében kiemelte, hogy érdemi változást felmutatni, és rendet tenni jöttek. 

– Tudjuk, mit vár a gyöngyösiek többsége tőlünk. Ehhez kértünk bizalmat, és erre kaptunk felhatalmazást. Húsz év elteltével most kinyithatunk egy könyvet. Egy olyan könyvbe nézhetünk bele, ami eddig zárva volt előttünk, amiből eddig felolvastak nekünk. Ebből a könyvből most megtudhatjuk, hogyan, és miért jutott el idáig Gyöngyös. Levonjuk a következtetéseket, és becsukjuk a könyvet. Egy új könyvbe kezdjük el írni Gyöngyös új történetét. Mindenkire szükség lesz, és mindenkire számítunk. Békejobbot nyújtunk azoknak, akik úgy döntenek, hogy velünk együtt szeretnének tenni Gyöngyösért. Nem csodát kínálunk, és nem lesz diadalmenet sem. Lesz viszont állhatatos munka, lesznek bátor döntések, és lesznek változások. Mindannyian tudjuk, mit kell ezért tennünk – rendet. Gyöngyösön rendnek kell lennie! – fogalmazott székfoglalójában Szókovács Péter.

Szókovács Péter Magyar Nemzetnek adott interjúja:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában