Kol Nidré

3 órája

Közel fél évszázad után hangzott el a zsidók egyik legszebb imája Gyöngyösön

Petrovits Péter főrabbi, kántor jóvoltából pénteken a kis zsinagógába érkezők átélhették a Kol Nidré ima élményét a Jom Kippur ünnep alkalmából.

Szabó István

Éztizedek óta először hangzott fel pénteken este Gyöngyös kis zsinagógájában az az ima, amelyet a Jom Kippur ünnep alkalmából Petrovits Péter főrabbi, kántor mondott el. Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke arról beszélt portálunknak, hogy a Jom Kippur a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, az engesztelés napja, huszonöt órás böjtnap.

– A hagyomány szerint ekkor pecsételődik le az az ítélet, amit Ros Hasanakor, a zsinagógai újév napján hozott az Örökkévaló. Előestje a Kol Nidré imájával kezdődik, ami a zsidó liturgia egyik legszebb imája. Szerte a világon, minden földrészen összegyűlnek a valláshoz kötődő zsidó emberek. Közösen, együttesen fohászkodnak az Egek Urához, hogy bocsássa meg az ellene, és embertársaik ellen elkövetett bűneiket. Hiszik, hogy megszólal a magasságokból a Mindenható szava: száláchti kidvárechá, azaz megbocsátok néktek, ahogy ígértem. Csodálatos dallama nemcsak zsidó szívekből vált ez ki megindultságot, hanem minden emberből. Gyöngyösön több évtizede nem hangzott fel ez az ima. Petrovits Péter főrabbi, kántor jóvoltából pénteken a kis zsinagógába érkezők közösen átélhették ennek a különleges imának az élményét – foglalta össze Weisz Péter.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában