Tehetséggondozás

3 órája

Már jelentkezhetnek az MCC következő félévi képzéseire Egerbe

Heves vármegye középiskolásainak jelentkezését is várja az MCC. Egerben nyílik új központ, már a következő jelentkezési időszakról tájékoztatta portálunkat a Mathias Corvinus Collegium.

Heol.hu

A Széchenyi utcában találták meg a helyet az egri Mathias Corvinus Collegiumnak

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a legtehetségesebb Heves vármegyei diákok számára egyedülálló tanulási pályaívet és nemzetközileg is versenyképes tudást kínál. Ennek mentén az MCC Egerben aktív idegennyelv-tanulást biztosít, nemzetközi tanulmányi utakat szervez, valamint külföldi egyetemeken tanító professzorok előadásait is elérhetővé teszi. A Középiskolás Programba (KP) most tudnak jelentkezni a középiskolákban tanulók, a jelentkezési időszak december közepéig tart, tudatta az MCC portálunkkal közleményben.

Középiskolás programot is indít az MCC Egerben idén ősszel
Középiskolás programot is indít a Mathias Corvinus Collegium Egerben idén ősszel, árulta el Füleczki István
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programja iskola mellett végezhető ingyenes készségfejlesztő, szakmai és közösségi alkalmakkal, valamint e-learning kurzusokkal várja a középiskolák diákjait Heves vármegyében is. A jelentkezési határidő: december 15. A KP legkiemelkedőbb diákjai pedig az MCC Egyetemi Programjában, még tágabb nemzetközi kitekintéssel tudják folytatni a felsőoktatási tanulmányaikat kiegészítő tehetséggondozó képzésüket. A programba felvételt nyert tanulók érdeklődési körüknek megfelelően választhatnak, a négy- vagy nyolchetes rendszerben működő online kurzusok közül. A kínált témák palettáján többek között megtalálható a modern kori történelem, a közgazdaságtan, a pszichológia, a jog, az irodalom és a nemzetközi kapcsolatok. A tananyagok sora 2024 őszétől filozófiai témájú online kurzussal is kiegészült. A tanulók részt vehetnek továbbá magyar és angol nyelvű íráskészség-fejlesztő, valamint angol és német nyelvű beszédkészség-fejlesztő kurzusokon is.

A felvételt nyert tanulók a lakhelyükhöz, iskolájukhoz földrajzilag legközelebb eső képzési központban, Hevesben, Egerben kezdhetik meg MCC-s tanulmányaikat. A Középiskolás Program a tanulás mellett a közösségépítésre is nagy hangsúlyt fektet: Magyarországon 6 városban (Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged) rendezi meg az úgynevezett KP szombatokat, amelyeken tudományos, ismeretterjesztő előadásokkal és gyakorlatias, a mindennapokban is alkalmazható tudást nyújtó, készségeket fejlesztő kiscsoportos workshopokkal várja a diákokat. Emellett valamennyi képzési helyszínen elérhetőek a heti rendszerességgel szervezett szakmai klubdélutánok, melyek célja – a tanulás mellett – a közösségépítés. Egerben idén októberben már el is kezdődtek a felvételik, Füleczki István egri képviseletvezető korábban elmondta több körben zajlik a jelentkezők meghallgatása.

– Rendkívül képzett szakemberek hallgatják meg a diákokat, majd október közepén, végén indul a képzés. Az általános iskola ötödik osztályosait a Fiatal Tehetség (FIT) Program várja, az idősebb, gimnazista diákokat a Középiskolás Program (KP). A képzések az iskola, mellett, a közoktatást kiegészítve, délután és szombatonként zajlanak. Ezeken a képzéseken túl az egriek számára nyilvános rendezvényeket is tartanak majd: rendeznek például Szülők Akadémiáját, pedagóguskonferenciát, előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket és könyvbemutatókat is. – A cél, hogy olyan hazai és külföldi előadókat hívjunk meg, akik aktuális és tudományos témákban értékes gondolatokat osztanak meg az egri közönséggel – mondta Füleczki István.

A Mathias Corvinus Collegium célja: a középiskolások hosszútávú nevelése, oktatása

„Aki az MCC valamely programjában részt vesz, az már ezzel sokat tesz magáért és a közösségéért, hiszen a saját szabadidejének egy részét áldozza a tudása bővítésére és kortásaival való megosztására. A tudás megszerzése mellett azonban rendkívül fontos a diákok személyiségének fejlesztése is” – véli Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója. Szerinte “a tehetség sem ér önmagában sokat, ha nem társul hozzá tájékozottság és nyitottság.” Az MCC programjain az adott korosztály legkiválóbb tanulóiból álló közösségbe csatlakozhatnak be a tanulók, amely nemcsak tudásuk elmélyítését szolgálja, hanem a kortársi kapcsolatokon keresztül a kíváncsiságukat, nyitottságukat is hosszú távon megalapozza. Az idei tanévet több mint 4000 középiskolás diák kezdte meg az MCC-ben.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményeként 1996 óta végzi tevékenységét, és az általános iskola felső tagozatától a felnőtt korig működtet közcélú, ingyenes tehetséggondozási programokat. Egyedülálló programjának lényege, hogy a hagyományos közoktatást, egyetemi oktatást kiegészítő, magas szintű képzést nyújt nem csupán egy területet érintően, hanem interdiszciplináris jelleggel. 2023 szeptemberétől már 30 képzési központban, 7600 diák tanul az MCC-ben.

A középiskolásoknak szóló programban pedig több mint 20 éve készítik fel a tehetséges tanulókat a sikeres továbbtanulásra, és nyújtanak támogatást egy hosszabb távú karrierút tervezéséhez is. A 2024/25-ös tanévben újabb két központban érhetőek el a személyes oktatási alkalmak: Magyarországon Egerben, Vajdaságban pedig Szabadkán. Magyarországon összesen 17 városban, ezenkívül Felvidéken, Kárpátalján, Vajdaságban, valamint Erdélyben 8 központban látogathatók a szakmai programok.

Az MCC Egri Képzési Központjában (Eger Széchenyi utca 58.) idén már több, mint 50 diák kezdi meg a középiskolás programban a tanulmányait. A jelentkezés pontos menetéről és a programról a kp.mcc.hu oldalon olvasható információ. A felmerülő kérdéseket a [email protected] e-mail címre küldhetik az érdeklődők. Jelentkezési határidő: december 15., vasárnap. Az MCC Egri Képzési Központjában (Eger Széchenyi utca 58.) idén már több, mint 50 diák kezdi meg a középiskolás programban a tanulmányait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában