Programok októberben

2 órája

Menyasszonyok lepik el az egri várat ősszel

Korabeli stratégáknak érezhetjük magunkat az egri vár 2 napos konferenciáján. Izgalmas őszi programok helyszíne lesz az egri vár: látható lesz a kibővített vártörténeti kiállítás, okosparcellákat avatnak és lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások is a Dobó István Vármúzeumban.

Szabadi Martina Laura

– Október 10-én és 11-én Végvár Konferencia lesz a Dobó István Vármúzeumban. Az idei téma a stratégiai tervezés, amely a a jelenlegi nemzetközi politikai helyzetben igencsak aktuális – mondta sajtótájékoztatón szerdán Novákné Mlakár Zsófia, a vármúzeum szakmai igazgatóhelyettese ahol elmondták, izgalmas őszi programokat tartogat az október a várba látogatóknak. A konferenciát 1982-óta tartják meg a várban 2 évente. A szervezők idén kifejezetten törekednek arra, hogy közérthető, akár a közoktatásba is beemelhető legyen a konferencia anyaga. A végvárak történetével és társadalmával foglalkozó jeles kutatók: történészek, régészek, művészet- és irodalomtörténészek, muzeológusok gyűlnek össze, hogy egyetemes beágyazottságban vizsgálják az oszmán hódítók ellen kiépített XVI–XVII. századi magyar végvári rendszer egy-egy lényeges vonatkozását. Az elmúlt több mint négy évtized során a műhelyben a kutatás irányát megváltoztató jelentős eredmények születtek olyan témákban, mint például a végvárak ellátása, a végvárak és a környezet, a végvárak és a régiók kapcsolata, a hírszerzés kérdései. A konferenciákon elhangzott előadások a Dobó István Vármúzeum Studia Agriensia című sorozatának köteteiben megjelenve időközben beépültek a hazai történettudományi összefoglalásokba.

Izgalmas őszi programok közül lehet választani idén is az egri várban
Izgalmas őszi programok közül lehet választani idén is az egri várban
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Érdekesség, hogy nem csak a katonai, gazdasági és földrajzi helyzet befolyásolta a stratégákat, de jelentős szempont volt akkoriban is, hogy a korabeli „sajtó”, a közvélemény mire és hogyan reagál – emelte ki. 

Dr. Ringert Csaba a vármúzeum igazgatója elmondta, őszi programjaik egyik kiemelt napja lesz október 16. Ekkor ugyanis több okosparcellát is avatnak. Ezek a QR kóddal ellátott emlékhelyek pedig hozzájárulnak ahhz, hogy a digitalizáció révén a fiatalok könnyebben tájékozódjanak, szerezzenek ismeretet. Aznap elsőként 10 órakor Gárdonyi Géza író, költő Egri várban található síremlékénél avatnak ilyet, majd 11 órakor  Cserey Ignác honvéd ezredes felújított síremlékét koszorúzzák meg a Fájdalmas Anya (Hatvani) temetőben, végül 11 óra 45 perctől Lenkey János honvéd tábornok sírjának koszorúzó ünnepsége zárja az ünnepi megemlékezések sorát a Kisasszony temetőben. 

–  A nemzeti sírkert védettségi kategóriát Magyarország Kormánya hozta létre 1999-ben azon országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak. E kategóriába történő sorolással a magyar nemzet megbecsülését, tiszteletét és köszönetét fejezi ki a sírban nyugvó felé. A nemzeti sírkert intézménye jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy hazánk történelmének jelentős alakjai méltó helyet foglalhassanak el a kollektív nemzeti emlékezetünkben, egyszersmind felhívja a figyelmet e személyek munkásságára, akár tanító célzattal is, nem utolsó sorban pedig segítse az emlékezést, illetve azt, hogy nemzetünk nagyjai ne vesszenek a feledés homályába. Ennek szellemében a NÖRI 2022-ben úgy döntött, fizikailag is megjelöli azokat a temetkezési helyeket, ahol nemzeti sírkert részeként védett sírok találhatóak. A következő évek során minden temető bejáratához elhelyeznek egy információs parcellakövet, rajta egy QR-kóddal, amely intézetük honlapjára mutat, azon belül is az adott temető védett sírjainak listájára és a benne nyugvó személyek életrajzaira. E mellett a temetőben található információs térképeken is bejelölik a védett sírok pontos temetőn belüli elhelyezkedését, ezzel is megkönnyítve az oda látogatók tájékozódását – ismertette.

Másnap déletőtt 10 órakor az Egri Vár Napján kezdődik koszorúzással, s ekkor nyílik meg a kibővített, feújított vártörténeti kiállítás. Az igazgató elmondta, a belépő nélkül látogatható tárlatok sora mellett számos program, az egri tinódis diákok műsora is színesíti az eseményt amely 15:52 perckor zárul a szokásos díszsortűzzel. Előtte lesz fegyver, viselet- és életmód bemutató az Egri Vitézlő Oskolával az Ispotály pincében, végvári harci bemutató és csapatviadalok a Bajvívó Magyarokkal, betyártanya népi játszótér az Alsó várudvaron.

Izgalmas őszi programok és a vár története

Novákné Mlakár Zsófia  szakmai igazgatóhelyettes kiemelte, a vártörténeti kiállítás végigköveti a nemzeti emlékhely funkciójának változásait, alakulását az évszázadok során egészen addig, míg 1957-ben a vázmúzeum vette virtokba az erődítményt. Hozzátette, számos érdekesség várja a látogatókat, megtudhatják, az italfogyasztás, a dohányzás, a kávé hogyan épülhet be a mindennapokba, de például az 1923-as Egri csillagok első némafilmből is mutatnak be részleteket. 

Október végén, 28-án és 29-én a múzeumpedagógiáé lesz a főszerep a várban, Egerben. Az első napon úgy mutatnak be műtárgyakat, hogy azt maguk a látogatók alkothatják újra. Felidézik a bélapátfalvi keménycserépgyár motívumkincseit, kipróbálhatják a kékfestés technikáját, növényi tintával festhetnek és pajzsot tervezhetnek címerképekkel. Szeptemberben a vármúzeum Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott azért a programért, melyet az Egri Csillagok köré építettek, s megjelent a Gárdonyi Géza Emlékház felkészült látogatását elősegítő és a kötelező olvasmány oktatását támogató módszertani kiadvány. A kiadvány melléklete egy olvasónapló valamint egy digitális olvasónapló is. Megvalósult – múzeumi szakemberek, könyvtárosok és pedagógusok közreműködésével – egy pedagógiai, szakmai műhelymunka sorozat. Október 30-án a Gárdonyi emléknapot ünnepelik az író egykori otthonánál.

Ringert Csaba elmondta, az ősszel több időszaki kiálításnak is helyet adnak. Csatlakoznak a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozathoz. Október 25. és 30. között zászlókiállítás nyílik a Dobó bástyában, emellett egy levéltári kiállítás illetve a Magyar Menyasszony kiállítás egy interaktív része, és a tárlat kurátora is Egerbe érkezik. Ez november 13-ig lesz látható. Hozzátette, szeretnék majd az egész Magyar menyasszony kiállítást is bemutatni a várban a későbbiekben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában