Nemzeti Örökség

2024.09.07. 07:18

Újabb hős sírja újul meg az egri temetőben

Folytatódik a Nemzeti Örökség Intézete védett sírok felújítására, a nemzeti sírkertet képező nyughelyek rendbetételére kidolgozott programja. Őszre Egerben az 1849-es szabadságharc ezredese, Cserey Ignác síremléke kerül méltóbb állapotba.

Guti Rita

– 175 éves jubileumát ünnepeljük az idén az 1849-es szabadságharcnak, ez szolgáltat apropót ahhoz, hogy ősszel Egerben folytatódjon a védett sírok felújítási programja – mondta el Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója a napokban, Bródy Sándor író, budapesti Kozma utcai Izraelita temetőben felújított síremlékének avatásán.

Egerben rendszeresen megemlékeznek a kápolnai csata hőseiről
Egerben rendszeresen megemlékeznek a kápolnai csata hőseiről (Archív fotó)
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Megtudtuk tőle, hogy az egri Hatvani Temetőben található Cserey Ignácz honvéd ezredes sírjának állapota indokolja a rendbetételt. Ebben az évben a kápolnai csata emlékezete jegyében már járt az Nemzeti Örökség Intézete felújítási programja  az egri Hatvani temetőben, s most újra itt munkálkodnak. Ősszel szeretnék felavatni Cserey Ignác síremlékét, mondta el Móczár Gábor.

Cserey Ignác „1848. április végétől már a nemzetőrség szervezésére felállított Országos Nemzetőri Haditanács Gyalogsági Osztályának főnöke lett, majd május közepétől közreműködött a Pesten alakuló 1. és 2. honvédzászlóalj szervezésében. Június 8-án már mint honvéd őrnagy a Budai 2. Honvédzászlóalj parancsnoka. A zászlószentelés után Cserey őrnagy zászlóalja azonnal a Délvidékre indult és napokon belül szinte minden átmenet nélkül a bácskai harcok színterére került, majd ezt követően a péterváradi erőd védőrségéhez csatlakozott. Október 1-jétől már alezredes, az Erdélyben alakuló honvédzászlóaljak főfelügyelője lett Kolozsváron, november 20-tól pedig a kolozsvári hadmegye parancsnoka lett. December 31-től már Nagyváradon az egyesített nagyváradi és kolozsvári hadmegye parancsnoka. 1848. június 8.-tól pedig már őrnagy, a Budai 2. Honvédzászlóalj parancsnoka lett, majd július közepétől részt vett a délvidéki harcokban. Ez év október 1-től alezredes, az Erdélyben alakuló honvédzászlóaljak főfelügyelője Kolozsváron. November 20-tól a kolozsvári hadmegye parancsnoka, majd december 31-től már Nagyváradon volt, ahol az egyesített nagyváradi és kolozsvári hadmegye parancsnoka és az újoncozás felügyelője lett. E beosztásában 1849. május 25-től ezredes.

Világosnál esett fogságba. Aradon 1849. november 15-én golyó általi halálra ítélték. Büntetését november 24-én hét év várfogságra enyhítették. 1852-ben kegyelmet kapott, Komáromból szabadult.

1867-től Heves megye közgyámja, a megyei honvédegylet tagja. 1888—1896 között a budapesti honvédmenház parancsnoka. 1894-ben a Honvéd-menedékház parancsnokaként ő vezette Kossuth Lajos temetésén a gyászmenetet. 1896-ban végleg Egerbe költözött, itt is hunyt el 1897. január 4-én.”

Cserey Ignác ezredesről néhány éve rendszeresen megemlékeznek a kápolnai csata február végi emléknapja idején a Bródy Sándor Könyvtár szervezésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában