Kerekasztal-beszélgetés

2 órája

Tehetséggondozásról, női karrierutak támogatásáról volt szó a MATE-n

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen kerekasztal-beszélgetésén atehetséges diákok felkutatásáról és segítésükről volt szó. A női karrierutak támogatása is a fókuszba került.

Szabó István

Tehetséggondozás a felsőoktatásban címmel kerekasztal-beszélgetést rendezett a gyöngyösi campussal is rendelkező Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), amely a tehetséggondozás és a női karrierutak támogatásának kérdését járta körül, olvasható az egyetem weboldalán. A cikk szerint az eseményen Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára a tehetségek támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Fuszek Csilla, a Budapesti Európai Tehetségközpont igazgatója, dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, valamint Szakos Enikő, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány oktatáskutatója a tehetséggondozás különböző formáiról és lehetőségeiről adott betekintést a felsőoktatásban és az arra felkészítő programokon keresztül.

Dr. Posta Katalin a MATE tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese
Dr. Posta Katalin a MATE tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettese
Forrás: Balázs Gusztáv

Az eseményt dr. Posta Katalin tudományos és minőségbiztosítási rektorhelyettes nyitotta meg, aki kiemelte, hogy az intézmény nagy hangsúlyt fektet a tehetségek gondozására évről évre. Ehhez biztosítottak az oktatói-kutatói feltételek, illetve a tudományos diákköri munka támogatására egyfajta tehetségtanács rendszer is működik az egyetemen belül. A MATE részéről dr. Szabó Katalin egyetemi docens, a Jövő vezetői program vezetője és dr. Kovács Zoltán egyetemi tanár, a Kutatási Kiválósági program vezetője is beszámolt az új programokról.

A MATE cikke szerint a kerekasztal-beszélgetés fókuszában a tehetséggondozás állt, kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy miként lehet a különböző korosztályok és szakterületek számára biztosítani az igényeket a felsőoktatásban, valamint a felsőoktatásra felkészítő programokban. Emellett arra is válaszokat kerestek a résztvevők, hogy az egyetemek – szélesebb perspektívából nézve a felsőoktatási intézmények – hogyan támogathatják hatékonyabban a női karrierutakat. Továbbá téma volt a nők arányának növelése az egyetem oktatói, kutatói területein, illetve az agrárvállalkozásokban is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában