Testvéri szövetség

2 órája

Vámos települések adtak egymásnak randevút Vámosgyörkön +videó

Szombaton rendezték a 11. Virág János Énekkari Találkozó nemzetközi gáláját. A Vámos Települések Szövetségének célja a magyar kulturális értékek megőrzése és továbbadása határon innen és túl.

Szabó István

Szombaton nagy hagyományokkal bíró nemzetközi találkozót rendezett Vámosgyörkön a Vámos Települések Szövetsége (VTSZ). Immár 11. alkalommal került sor a Virág János Énekkari Találkozóra, amelyhez idén 9. ízben csatlakozott vers- és mesemondó verseny. A VTSZ 2007-ben alakult meg Vámosgyörkön a vámos elő- vagy utótagból álló nevű településekből. Jelenleg a szövetségnek 19 magyarországi, szlovákiai és romániai község önkormányzata a tagja. Szombaton a házigazda vámosgyörkiek mellett Vámospércs, Vámosatya, Vámosújfalu, a szlovákiai Felsővámos és a romániai Vámosgálfalva énekesei, muzsikusai, szavalói és mesemondói adtak egymásnak randevút a művelődési házban. 

Vámosgyörkön már a 11. Virág János Énekkari Találkozóra került sor
Vámosgyörkön már a 11. Virág János Énekkari Találkozóra került sor 
Forrás:  Szabó István/Heves Megyei Hírlap

A vendégeket először Szabó Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötte.

– Az énekekkel, versekkel, mesékkel visszaemlékszünk az őseinkre, a szüleinkre, nagyszüleinkre, akikre mind a mai napig felnézünk, s akiktől ezeket az értékeket kaptuk. Mert ezek az értékek nem születnek az emberrel. Ajándékba kapjuk az őseinktől, és a szívünkben, a lelkünkben, a gondolatainkban hordozzuk őket. Ezen értékekben mi, magyarok, nagyon gazdagok vagyunk. Az a feladatunk, hogy ezt az ajándékot megőrizzük, és átadjuk az utódoknak. Látok itt időseket, van kiknek megköszönni. És látok fiatalokat is, van tehát kiknek átadni is. Azt, hogy ez az érték a kezdet, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy Virág János családjával, sőt a dédunokájával is találkozik itt az ember. Számomra ez az érték. Amikor a vámos települések találkoznak, én mindig rácsodálkozom a világra: vannak még olyan közösségek, amelyek erősek, a rendezvényeik csodálatra méltók. Maradjon meg ez a kitartásuk, azt kívánom – fogalmazott Szabó Zsolt.

Gedei Zoltán, Vámosgyörk polgármestere visszaemlékezett arra, hogy a VTSZ 2007-es megalakulása óta évről évre gyarapodott, erősödött ez a rendezvény. 

– Akkoriban be sem fértünk ide, a művelődési házba, az iskola sportcsarnokában zajlottak az események. A Covid azonban nemcsak visszafogta a továbblépés lehetőségét, de jelentős visszaesést is okozott. Online kórusversenyeket rendeztünk, de ez – mindannyian tudjuk – nem volt az igazi. Most örömmel látom, végre újra egyre többen vagyunk – jelentette ki Gedei Zoltán.

Vámosgyörkön már a 11. Virág János Énekkari Találkozóra került sor
Citerázó fiatalok 
Forrás: Szabó István/Heves Megyei Hírlap

A vámos települések találkozói egymás megbecsüléséről, megismeréséről, támogatásáról szólnak

A rendezvényt Hám László, a VTSZ elnöke nyitotta meg.

– Hiszem, hogy a mai hazai viszonyok között nem sok olyan rendezvény van, mint a Virág János találkozó, hiszen itt nem pénzről, nem politikáról szól az összejövetel, hanem egymás megbecsüléséről, megismeréséről, támogatásáról. Itt nem számít, hogy ki milyen nemzetiségű, milyen felekezeti, illetve politikai nézeteket vall. Itt csak az számít – reméljük, még nagyon sokáig –, hogy miként szaval, énekel vagy táncol a résztvevő. Egykor ezekért a célokért alakult a VTSZ, és az élet bizonyította, hogy jól megtanultuk a leckét. Voltak évek, amikor csak online módon rendezhettük meg az eseményt. A technika segítségével ugyan láthattuk egymást, beszélhettünk egymással, de egy ilyen találkozó nem tudja visszaadni a személyes összejövetelek varázsát. Sajnos, a településeinken a korábbi kórusok kiöregedtek, betegségek tizedelték meg a tagságukat, sokan már nincsenek közöttünk. Mindezek miatt jelentősen csökkent a kórusok száma. Nagy öröm azonban most a sok fiatal jelenléte, és az, hogy több tagtelepülésünk visszatért a VTSZ vérkeringésébe – emelte ki Hám László.

A délelőtti, énekes és hangszeres előadásokból, szavalatokból és mesemondásokból álló nívós gálát követően a helyi Mindenszentek-templomba sétáltak át a találkozó résztvevői. A Pénzügyőr Zenekar Kamaraegyüttesének délutáni koncertjén Bach, Haydn, Mozart, Donizetti, Bizet, Ravel és Bartók Béla művei csendülnek fel Kapi-Horváth Ferenc karnagy vezényletével.







 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában