Petőfi 200

2023.11.23. 17:08

Petőfi és a gyöngyösi Vachott-fivérek kapcsolatáról volt szó Gyöngyösön

Az utolsó Petőfi 200-as rendezvény zajlott a Vachott Sándor Városi Könyvtárban.

Szabó István

A Petőfi 200 rendezvénysorozat utolsó állomása a gyöngyösi könyvtárban

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Szerdán került sor a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtárban a Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából tartott Petőfi 200 elnevezésű rendezvénysorozat utolsó könyvtári eseményére. Ez alkalommal két előadás hallgathattak meg a résztvevők. Először Lovász Béláné grafológus, a könyvtár egykori munkatársa beszélt Petőfi és a gyöngyösi származású testvérek, Vachott Sándor és Vachott Imre kapcsolatáról A jóbarátságtól a párbaj-kihívásig - Petőfi és a Vachott-testvérek kapcsolata a személyiségjegyeik alapján címmel. Rendkívül érdekes volt, ahogy a szakember az irodalmárok kézírása alapján hasonlította össze a közös, illetve az eltérő jellemvonásaikat, s az ebből fakadó barátságot és konfliktusokat. 

Az est másik előadásán Turay Zoltán, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkatársa Keresztül Heves és Külső-Szolnok vármegyén címmel világhírű költőnk 1844. februári útját idézte fel. Ez volt az az út, amikor Petőfi csupán a verseivel telt tarisznyáját vállára vetve, azzal a szilárd elhatározással indult Pestre, hogy költeményeit ha törik, ha szakad, kiadassa. Turay Zoltán színes előadása a közönség bevonásával interaktívvá is vált. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!