Művészet

2024.07.27. 11:25

Látványos képek születtek a közös utcai festés alkalmával + fotók

Tájkép, portré, allegória, csendélet és absztrakt alkotás is született az egri Képzőművészeti Utcafesztivál péntek esti programján, amelyet gálaműsor követett.

Tóth Balázs

Látványfestéssel ért véget pénteken este az V. Képzőművészeti Utcafesztivál Egerben. Az Eszterházy téren sokan voltak kíváncsiak a kiállított művekre, volt, aki pedig ott ragadt, bár eredetileg az utcazenészekhez igyekezett, végül azonban megnézte, hogyan készülnek a festmények. Tucatnyi mű készült el a rendelkezésre álló másfél óra alatt, voltak, akik ketten, volt, aki egyedül alkotott a vászonra, de egy szobrászművész is festett, méghozzá egy eredetileg fehér alakot varázsolt patinássá.

Zsom Marianna és Kónya Enikő festőművészek Erdélyi Éva egri úszó olimpikont festették meg
Zsom Marianna és Kónya Enikő festőművészek Erdélyi Éva egri úszó olimpikont festették meg
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A pilisi Zsom Marianna és a szentendrei Kónya Enikő festőművészek elmondták, nagyon várták a közösségi festést, s igyekeztek Egerhez kapcsolódó témát találni, amely nem a borról és várról szól. Így esett a választásuk Erdélyi Éva úszó olimpikonra, akit tisztelnek a városban. Kiemelték, egy illusztrációt készítettek, nem hűen az arcvonásait ábrázolták, de ezzel emlékeznek meg róla.

Elmondták, fantasztikusan jó volt a hangulat a fesztiválon, az idő is kegyes volt hozzájuk. Standoltak, rengeteg látogatójuk, érdeklődőjük volt, a helyszínen pedig ez a közös látványfestésen alkotott képük készült. Zsom Marianna egyébként mindenféle stílusban fest, míg Kónya Enikő inkább a geometrikus formavilágban festi képeit.

Szűcs Rita és Budai-Sántha Balázs először festettek közösen, az egri művész ötödször vett részt a fesztiválon, míg fővárosban élő művésztársa második alkalommal látogatott el a rendezvényre Egerbe. Míg Szűcs Rita expresszionista stílust képvisel, a portrék mögöttes tartalmat is hordoznak a népművészet nyelvén, Budai-Sántha Balázs többféle stílust is képvisel, most a kubizmussal próbálkozik, bár közös alkotásukat nem így készítette, ahhoz több idő kellene. Így maradt hiperrealista. Egy mondatban megbeszélték, mit szeretnének, elfelezték a vásznat, Szűcs Rita egy punk női arcot, Budai-Sántha Balázs pedig egy punk pizzást festett. Mindketten jönnek jövőre is.

M. Barna Anita és Lénárt Viktor negyedik közös munkájukat készítették el az Eszterházy téren.

- Mindig megbeszéljük mit fessünk, nagyjából kidolgozzuk a részleteket. Egymásra támaszkodunk, ha van jó ötletünk közben, megvalósítják, jól szokott sikerülni – mondta Lénárt Viktor.

Ezúttal egy fantasztikus vízi világot festettek meg aranyhalakkal. Arra gondoltak, milyen szép lenne megjeleníteni (meg persze hideg vízbe is vágytak), ezt próbálták megfogalmazni színekkel, formákkal, különböző textúrákkal. Kipróbált technikákkal dolgoztak: csurgatással, fröcsköléssel, szivacsolással, pamacsolással, pontozással, vékony és vastag rétegekkel.

M. Barna Anita elárulta, négy éve vesz részt a fesztiválon, nagyon jónak tartja a rendezvényt, nagyon jó a csapat, támogató a légkör, az újonnan csatlakozók hamar beépülnek, fölveszik a ritmust, boldog mindenki, vidámság van és festés. Lénárt Viktor szerint a résztvevők szeretik egymást, összeköti őket a művészet, ami mindenkinek örömet és boldogságot jelent, minden tag nagyon jó csapatot alkot.

A festést gálaműsor követte a színpadon és minden résztvevő oklevelet kapott. Nem csak az utcazenészekre, hanem a képzőművészekre is lehetett szavazni idén, a közönségdíjast szombaton hirdetik ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában