Borbemutató

2024.07.31. 19:00

Vastaps köszöntötte az egri borvidékről szóló mesterkurzust Berlinben

Hat különleges Egri Bikavért mutattak be a szakértőknek.

Molnár Helga

Szombaton kezdődött a Berliner Wein Trophy (BWT) bormustra. A BWT-t 2004 óta rendezik meg, évente két bírálati körben, februárban és júliusban. A német bormarketing társaság (DWM) szervezésében mintegy négyszáz nemzetközi szakértő a két kört együttvéve évente nagyjából 14 ezer bort értékel. A verseny szabályai alapján a teljes mezőny legfeljebb 30 százaléka kaphat elismerést. Amellett, hogy Heves vármegye borvidékeinek borai is megméretik magukat, egy különleges kísérő eseménye is volt a versenynek.

Nemzetközi szakembereknek mutatták be az egri bikvért a Berliner Wein Trophy bormustrán
Nemzetközi szakembereknek mutatták be az egri bikvért a Berliner Wein Trophy bormustrán
Forrás: Beküldött fotó

Barta Éva borexport szaktanácsadó érdeklődésünkre elmondta, a Prowein szakkiállításon merült föl egy beszélgetésben, hogy mutassák be jeles szakíróknak, borászoknak, a borászat körül dolgozó nemzetközi szakembereknek az egri borvidéket, a bikavért, s ez most megvalósult.

– A mesterkurzus helyszíne a DWM Hotel am Borsigturm volt, akik felajánlották csodálatos kóstoló termüket a július 28-i, vasárnap délutáni bemutatóhoz. Köszönet jár Béki Nándor, Magyarország Nagykövetsége Berlin, Mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatának a kiváló szervezésért – húzta alá.

Mint mondta, a mesterkurzus elsődleges célja az edukáció volt, bemutatni az Egri Borvidék adottságait, különlegességét, az Egri Termékleírást, az egri bikavérek sokszínűségét, egyediségét, a házasításban rejlő erőt és kreativitást.
– Szívmelengető érzés volt, hogy milyen nagy az érdeklődés a program iránt amin 47 nemzetközi borszakértő, Master of Wine, Master Sommelier, újságíró és importőr vett részt. Nagy érdeklődéssel hallgatták a bemutatót és kóstolták a 6 különleges Egri Bikavért, amit prezentáltam; melyek a 2020-as Thummerer Egri Bikavér Classicus, a 2019-es Bolyki és Bolyki Egri Bikavér Superior, a 2021-es Böjt Egri Bikavér Superior Selection, a 2021-es Tóth Ferenc Várvédő Egri Bikavér Grand Superior Sík-hegy, a 2021-es Gál Tibor Pajados Egri Bikavér Grand Superior és a 2021-es St. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior borok voltak. A borok kóstolási sorrendje elsősorban a classicus-superior-grand superior termékleírást követte. Minden bor a legszebb állapotában, hűtve, levegőztetve került bemutatásra vetítéssel kiegészítve – részletezte.

Hozzátette, a mesterkurzus óriási sikert aratott, vastapssal végződött, ami különösen jó érzés ebben a közegben.
– A visszajelzések mind azt erősítették, a borászok szenvedélyes munkája, elhivatottsága, jelen borkészítési technikái, az egri bikavérek kiemelkedően jó minősége bizonyítja, hogy ott a helyünk a nemzetközi porondon – zárta a beszámolót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában