Búcsú

3 órája

Tíz évre elköszönt az egri görög önkormányzat

Az egri görög nemzetiségi önkormányzat egyelőre utolsó ciklusát fejezte be szeptember 21-én tartott estjével, hiszen a népszámláláson kevesen vallották magukat a városban görögnek. A közösség azonban egyesületi formában továbbra is szervez majd rendezvényeket.

Tóth Balázs

Szeptember 21-én a Szilágyi Erzsébet Gimnázium aulájában tartotta – egyelőre – utolsó eseményét az Egri Görög Nemzetiségi Önkormányzat. Ez alkalomból egész este zenélt a Mydros zenekar, trák táncokat és szirtakit is bemutatott a Helidonaki együttes tánckara. Az önkormányzat egy gyermekrajzpályázatot is kiírt, az Athén város névadójáról szóló történetet kellett illusztrálniuk, ennek a pályázatnak is kiosztották a díjait. Az egri görög önkormányzat nevében dr. Miliosz Nikolett köszönt el az est vendégeitől.

A  Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban tartott estet az egri görög önkormányzat
A Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban tartott estet az egri görög önkormányzat
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

A helyi önkormányzat tagja portálunknak elmondta, 1998-ban jött létre a közösség, 26 évet zártak le most, de nem köszöntek el végleg, hiszen egyesületi formában továbbra is várnak mindenkit, a rendezvényeknek igyekeznek ezután így forrást, támogatókat szerezni.

Felidézte, hogy az egri görög önkormányzatot dr. Pancsosz Jorgosz buzdítására hívták életre, hogy az Egerben és környékén élő görög felnőttek, gyerekek találkozhassanak a görög kultúrával. Ő 2000-ben elhunyt, de örökül hagyta az önkormányzatot. Rendezvényeket, gasztronómiai eseményeket, nemzeti ünnepeket tartottak, görög táncházat szerveztek, blogot, honlapot hoztak létre. Törekszenek a megújulásra, hiszen már nem ugyanarra van igény, mint 1998-ban, de Görögországról ma is szívesen olvasnak például. A hagyományos görög kultúrát igyekeznek továbbadni, mert az az asszimilációval csorbul.

Kevesen voltak a népszámláláson, hogy újjáalakulhasson az egri görög önkormányzat

- A görögök számában Egerben a 26 év alatt kevés változás volt, ha valaki meghal, elköltözik, jön a helyére más, így a létszámunk megközelítőleg állandó. A második diaszpóra polgárháború idején érkezett Magyarországra, Budapestre, illetve Beloianniszba, innen aztán szétszéledtek a munkalehetőségek, szerelmek függvényében. Az én édesapám munkát kapott Egerben és itt ragadt, ahogy sokan mások. A családtagok itt élnek, ahányszor tudunk, visszajövünk, hogy az itt élő görög kultúra erős legyen, s átörökíthessük azoknak, akik szeretik – mondta dr. Miliosz Nikolett.

Szerinte a megdöbbentő népszámlálási eredmény nem tükrözi a valóságot, de ehhez van kötve az önkormányzat alapítási jog, ezért nem jöhet létre most sem, de öt év múlva sem önrendelkezési csoportjuk. Létszámuk csak papíron csökkent, a valóságban nem. Így a Kalimera Egyesülettel viszik tovább a szokásokat, rendezvényeket, s vannak még ötleteik. Szeretnének több örömet hozni az emberek és maguk életébe. Megköszönte mindenkinek, aki az elmúlt 26 évben az önkormányzattal tartott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában