Tárlat

8 órája

Egyedülálló kiállítás jön Egerbe Budapestről

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vándorkiállítását láthatják az érdeklődők az egri könyvtárban.

Heol.hu

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár „Örökségünk – Budapest” című vándorkiállítása ez év október 26-ig Egerben, a Bródy Sándor Könyvtárban látható.  A vándorkiállítást Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójának tiszteletére állították össze a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének a munkatársai. A jubileumi eseménysorozat erre az évre is átnyúlik, amikor a főváros könyvtára születésének 120. évfordulóját is ünnepli. Mindezt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár sajtóreferense közölte portálunkkal.

Örökségünk Budapest: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kiállítása a Bródy Sándor Könyvtárban
Örökségünk Budapest: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kiállítása a Bródy Sándor Könyvtárban
Forrás: Beküldött fotó

Mint írta, a Pest, Buda és Óbuda városok, valamint a Margitsziget egyesítésével másfél évszázada létrehozott új főváros a múlt századelőre a kontinens legtempósabban növekvő települése lett, a gazdaság motorja, a polgáriasodás, az urbanizáció és a kulturális élet mintaadó központja. Budapest eltéveszthetetlenül egyedi hangulatát jórészt most is a nagyvárossá válás e hőskorában létrejött környezet határozza meg. A látványos kiállítás ezt a nagyjából fél évszázadnyi időszakot idézi fel. Mintegy háromszáz archív fénykép, plakát, térkép és egyéb hangulatos régi nyomtatvány felhasználásával készült tablók érzékeltetik a nagyvárossá válás folyamatát, ahogyan az az újonnan létrejött utcahálózattal, épületekkel, korszerű infrastruktúrával megszülető városképben és a mindennapok jeleneteiben tükröződik. 

A változatos képi anyagot rövid, közérthető szöveges magyarázatok kísérik. A város egyes szögleteinek egykori és mai látványait a látogatók azonnal össze is vethetik az e célra készült, telefonjukon QR-kóddal lehívható internetes felületen.

Az eseményről az egri könyvtár is hírt adott Facebook-oldalán

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában