Fordulópont

3 órája

Von der Leyen már nem Scholzzal és Macronnal, hanem Orbán Viktorral egyeztet

Az EU migrációs politikája jelentős változásokon megy keresztül, míg Macron és Scholz pozíciója egyre inkább háttérbe szorul.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (szemben, j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j2) az EU-csúcs előtti migrációs egyeztetésen az olasz delegációs szobában Brüsszelben 2024. október 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Mandiner által idézett cikkben a Neue Zürcher Zeitung arról ír, hogy az Európai Unió migrációs politikája átrendeződés előtt áll, és ez lett az EU-csúcs egyik legfontosabb napirendi pontja – számol be róla a Magyar Nemzet. A Mandiner kiemeli, hogy az uniós vezetők, köztük Orbán Viktor, komolyan mérlegelik a menekültügyi eljárások kihelyezésének lehetőségét az unión kívüli országokba, amit Lengyelország és Finnország is támogat.

A lap szerint ez az irányváltás Ursula von der Leyen vezetésével történik, aki egy új szövetséget alakított ki a migrációellenes kormányfőkkel, például az olasz, a lengyel és a magyar vezetőkkel, miközben Franciaország és Németország politikai befolyása egyre csökken.

A Mandiner beszámolója szerint a cikk külön kitér arra, hogy Von der Leyen az EU-csúcs előtt egy migrációkritikus vezetőkből álló csoporttal, köztük Orbán Viktorral vett részt egy informális reggelin. Ez a találkozó döntő szerepet játszott abban, hogy az EU új irányvonalat határozzon meg a migrációs politikában. Az egyik legfontosabb cél most az, hogy a jövőben a menedékkérelmeket harmadik országokban, például Albániában vagy más biztonságosnak ítélt országokban bírálják el.

A Neue Zürcher Zeitung szerint Franciaország és Németország elveszítette azt a politikai súlyát, amellyel korábban irányították az EU döntéshozatali folyamatát. Scholz és Macron belpolitikai problémái miatt nem tudtak hatékonyan fellépni az EU-csúcson, így a migrációs politikai irányvonalat most más tagállamok, köztük Magyarország, Olaszország és Lengyelország határozzák meg.

Az EU-csúcs tehát fontos fordulópont lehet az európai migrációs politikában, és a Neue Zürcher Zeitung szerint Von der Leyen új szövetségesei, köztük Orbán Viktor, kulcsszereplőkké váltak a folyamatban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában