A Zene világnapja

3 órája

A Gyöngyösi Operagála ismét a zene ünnepe volt

Az évek óta a Zene világnapja alkalmából rendezett koncerten idén is az opera kiválóságai léptek a közönség elé. A Gyöngyösi Operagála hagyományosan jótékonysági célt is szolgált.

Szabó István

Vasárnap este zajlott az idei, immár hagyományos Gyöngyösi Operagála a Gyöngyös Város Barátainak Köre szervezésében. A minden évben közönségsikert arató zenei gálát idén is a gyöngyösi Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnokban tekinthette meg a közönség a Zene világnapja alkalmából, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával.

Nagyon népszerű a Gyöngyösi Operagála a zenebarátok körében
Nagyon népszerű a Gyöngyösi Operagála a zenebarátok körében
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A program során idén is az opera kiválóságai léptek a közönség elé Gyöngyösön. Színpadra lépett Sümegi Eszter Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, továbbá Kováts Kolos Kossuth-díjas, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház mesterművésze. Fellépett Kriszta Kinga, illetve Horváth István, a Magyar Állami Operaház magánénekesei, valamint Koczka Tamás operaénekes. A zenekari kíséretet hagyományosan az Egri Szimfonikus Zenekar adta Szabó Sipos Máté vezényletével. Közreműködött a Cantus Corvinus Vegyeskar Nagy Gábor karnagy dirigálásával.  Az est művészeti vezetői a Markazon élő Miller Lajos Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, valamint Rohonyi Anikó Liszt Ferenc-díjas operaénekes voltak.

Az esten Szókovács Péter polgármester köszöntötte a sportcsarnokot megtöltő közönséget. A Gyöngyösi Operagála első részében az idén 100 éve elhunyt Giacomo Puccini műveiből válogatás hangzott el, a folytatásban pedig Giuseppe Verdi Nabucco című operájából következtek részletek. A belépés hagyományosan díjtalan volt, de a nézők adományokat tehettek. Az operagála ugyanis tradicionálisan jótékonysági célt is szolgált. Az adományokkal idén zenepavilon létrehozásához lehetett hozzájárulni Gyöngyös belvárosában.

Miller Lajos a visszavonulása óta Markazon él, azóta a lakóhelye, s rövidesen Gyöngyös és a térsége komolyzenei életének igazi motorjává vált. A nevéhez fűződik többek között a Gyöngyösi Operagála sikertörténetté válása is. Egy korábbi beszélgetés során elmondta portálunknak, hogy az MMA kezdettől fogva anyagilag is támogatja a rendezvényt. Megállapodásuk szerint a koncertek ingyenesek, jótékonysági célra viszont évente gyűjtéseket szerveznek.

Dr. Bekecs Andrea, a szervező Gyöngyös Város Barátainak Köre elnöke portálunknak elmondta, hogy csatlakozva Miller Lajos zenei kultúráért indított missziójához hosszú évek óta részt vesznek a városi operagála rendezésében. 

A Gyöngyösi Operagála nézői idén 1 millió forint adományt adtak össze

– Nagyon jó érzés számunkra, hogy komolyzenei ismereteket adnak át a fellépők a Zene világnapjához kapcsolódva nemcsak a városból, de a környező településekről érkezett érdeklődőknek is. Az idén október 6-án tartott koncert aktualitását különlegessé emelte, hogy az est másik művészeti vezetője, Rohonyi Anikó gróf Vécsey Károly vezérőrnagy, aradi vértanú leszármazottja. Aczél András kiváló választás volt műsorvezetőnek. A Nabuccót befogadhatóan magyarázta el, felhívva a figyelmet a háborúk pusztítására, és arra, hogy a végét a béke és az összefogás jelentheti. A támogatónkat, az MMA-t idén Nagy Viktor Jászai Mari-díjas színházi rendező képviselte. Külön megköszönjük a baráti körünket segítő, jó szándékú nézőktől befolyt 1 millió forint adományt. Az eddigi legmagasabb támogatói összeget zenepavilon létrehozására fordítjuk Gyöngyösön – foglalta össze dr. Bekecs Andrea. Hozzátette: a közönség soraiban üdvözölte a műsorvezető Budai Lívia Príma Primissima díjra jelölt operaénekest, Kálmándy Mihály Kossuth-díjas operaénekest, aki az Operaház vezető baritonistája.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában