Triatlon

2023.08.08. 13:48

Egri Futó és Triatlon Klub: bronzérem, top 10 és TTT-tagság Nagyatádon

A triatlon sportág klasszikusának számító, nagyatádi eXtremeMan hosszútávú országos bajnokság „király kategóriás” távját idén az Egri Futó és Triatlon Klub négy indulója teljesítette.

Bódi Csaba

Lajszner Lajos, Farkas Máté és Varga Győző

Forrás: Egri FTK

– Magyarország egyik legnagyobb becsben tartott triatlonos rendezvényén már a sikeres teljesítés is rengeteg tudatos edzést, elhivatottságot, türelmet, alázatot, családi támogatást, áldozatot, és lemondást igényel. Szinte felfoghatatlan az emberek számára, miként lehet lefutni egy maratoni távot (42,2 kilométer) mintegy 4 kilométer úszás és 180 kilométer biciklizés után... – számolt be a versenyről Farkas Máté.

Lajszner Lajos, Varga Győző, Lénárt Márton és Farkas Máté az elmúlt két évben egyaránt részt vett az eXtremeMan Nagyatád ob-n, így magabiztosan állhattak a Gyékényesi-tó partján a rajtvonalhoz.

– A verseny napján az időjárás nem mondható átlagosnak, két éve konkrétan a nyár legmelegebb napján, tavaly pedig a leghidegebben rendezték meg az eseményt – emlékeztetett Farkas Máté. – Az utolsó héten az előrejelzések alapján láttuk, hogy nem lesz hőség, viszont reménykedtünk, hogy nem kapunk akkora égi áldást, mint tavaly. Éjjel hatalmas zivatar csapott le a térségre, ami komoly aggodalmakkal töltött el bennünket, s a bringapálya számos részét megnehezítette. Szerencsére a rajt előtt már elcsendesedett a vihar, így a tervezettek szerint 7.30-kor vághatott neki a mezőny „az év leghosszabb napjának”.

Az úszás során három kört kellett megtenni a Gyékényesen lévő kristálytiszta bányatóban az előírt 3800 méter  teljesítéséhez. Gyors öltözés után következett a kerékpározás, hogy egy nagy kerülővel Nagyatádra érkezzenek az indulók, majd ott további nyolc kis kör letekerésével maguk mögött hagyják a 180 kilométeres távot. 

– A biciklit elhelyeztük a depóban és már húzhattuk is fel a futócipőnket, hogy végül nekivágjunk a maratonnak – folytatta az Egri FTK tagja. 

– A futópálya a tavalyival megegyező volt, nyolc bő 5 kilométeres kör várt ránk. A lélekőrlő körözés során a kimerültséghez egyre közelebb érve, minden egyes lépés nagy koncentrációt igényelt, de mindannyiunk magabiztosan menetelt a célvonalig. Lénárt Márton betegségből nemrégiben felépülve végig stabilan haladva új egyéni csúcsot futott. Varga Győző nem sokkal maradt el eddigi legjobb eredményétől, viszont mentálisan sokkal jobban bírta a gyűrődést, mint a korábbi években. Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy olyan embernek lehetek a csapattársa és barátja, aki már nagyon sokszor legyűrte ezt a hihetetlen távot (sőt legutóbb ennek a kétszeresét is egyhuzamban). Ő Lajszner Lajos, aki idén 11. alkalommal teljesítette az egyéni hosszútávú versenyt Nagyatádon, ezzel bekerült egy igazán illusztris körbe, a TTT-be, azaz a Tízen Túliak Társaságába. 

Farkas Máté saját teljesítményével kapcsolatban elmondta: nagyon boldog, hogy megfontolt, mindhárom sportágban folyamatos és stabil tempóval sikerült bekerülnie az abszolút legjobb tízbe, s ezzel az eredménnyel saját korcsoportjában felállhatott a dobogó harmadik fokára.

Fotós kollégánk, Lénárt Márton immár az ötszörös teljesítők táborát gyarapítja Forrás: Beküldött fotó

– Nagy gratuláció kedves csapattársaimnak! Köszönjük a sok támogatást segítőinknek, Farkas Csabának és Lévai Péternek, akik a szélsőséges időjárás ellenére is szó szerint állták a sarat és adták felénk az erőt és a frissítőt. Köszönjük továbbá a szervezőknek a fantasztikus rendezvényt, na és persze mindenkinek a sok-sok biztatást a pálya mellől és otthonról!

Az Egri Futó és Triatlon Klub indulóinak eredményei

Farkas Máté, 10:18:50 óra; abszolút: 9. hely; kategória: 3. hely 
Lénárt Márton, 12:52:56 óra; abszolút: 120. hely; kategória 31. hely 
Lajszner Lajos, 13:25:30 óra; abszolút: 150. hely; kategória 8. hely 
Varga Győző, 14:36:53 óra; abszolút: 202. hely; kategória 49. hely

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában