Labdarúgás

2024.06.13. 21:35

Füzesabonyi SC-Erőss út: 1 milliós adomány, 700 fős nézősereg, 10. bajnoki cím - videók a cikkben

A tavalyi ezüstérem után a 2023/24-es idényben bajnoki címet szerzett a Heves vármegyei I. osztályban a Füzesabonyi SC-Erőss út csapata, majd pedig az NB III.-ba jutásért kiírt párharcot is megnyerte az együttes. Ezzel 32 év után szerepelhet újra a Nemzeti Bajnokságban az FSC.

Bódi Csaba

Ahogy szárnyalt tavasszal az FSC, úgy tett az osztályozón a csapat támadója, Berki Péter is

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Amikor a tekintélyes területet elfoglaló sporttelepet teljesen körbevették a parkoló autók, az idős füzesabonyi drukker előhozakodott régi élményével. Az 1996-ban rendezett Újpesti TE elleni kupameccset (0–3) 1500 néző látta Abonyban – mondta. Ezúttal 700 érdeklődő állta vagy ülte félkörbe a játékteret, közte sok vendégszurkolóval, akik a buzdítás minden eszközét felhasználva teremtettek kiváló hangulatot. 

A meccset 2–1-es hátrányból kezdő monostoriak aztán gyorsan a hazaiak tudtára adták, hogy bizony győzni érkeztek Füzesabonyba. Bíró Péter könnyen előnyhöz juttathatta volna a hajdúságiakat, ám a helyzet kimaradt, ahogy hazai részről Szanku Kristóf sem tudott élni a lehetőségeivel. Oláh Norbert szabadrúgásánál Bákonyi Norbert részéről bravúrra volt szükség a hárításhoz. Ha csak ezeket nézzük, az FSC előtt adódott több és nagyobb ziccer.

Ez a 10. bajnoki címe az FSC-nek

Az 1929/30-as első bajnoki szereplés óta eltelt 94 évben tízszer végzett aranyérmesként Füzesabony csapata. Az eddigi elsőségek: 1946/47 (Északmagyarországi LASz II. o.): 1. Füzesabonyi VSC. 1959/60, Összevont járás: 1. Füzesabonyi VSC. 1966, megyei II. o., Kelet: 1. Füzesabonyi VSC. 1973/74, Füzesabonyi járás: 1. Füzesabony 1976/77, Füzesabonyi járás: 1. Füzesabonyi Vasas. 1979/80, Füzesabonyi járás: 1. Füzesabonyi Vasas. 1983/84, megyei I. osztály: 1. Füzesabony. 1991/92, megyei I. osztály: 1. Füzesabonyi SC. 2003/04, Megyei II. o., Közép: 1. Füzesabony. 2023/24, vármegyei I. o.: 1. Füzesabonyi SC-Erőss út.

 Ugyanakkor az is kitűnt, hogy az MSE egységes, jó gárda, amellyel szemben a szünet után is hasonlóan összehangolt futballra lesz szükség a házigazdáknak ahhoz, hogy elérjék a céljukat. A fordulást követően sokáig eseménytelenül zajlott a találkozó úgy, hogy a házigazdák birtokolták többet a labdát. A történések az utolsó tíz percben szaporodtak meg, amikor a Füzesabony első számú gólfelelőse, Szanku Kristóf gólra váltotta Berki Péter passzát, majd pedig Jambrich Sámuel értékesítette a jogosan megítélt büntetőt. 

A 2–0-s FSC-siker összesítésben 4–1-es diadalt jelentett, amivel a kék-sárgák 32 évvel az 1992-ben kiharcolt feljutást követően újra az NB III.-ban szerepelhetnek. Jöhetett az örömünnep, amelynek jogosságához kétség sem férhetett.

Szanku és Jambrich betalált

Osztályozó az NB III.-ba jutásért, 2. mérkőzés:

FÜZESABONYI SC-ERŐSS ÚT–MONOSTORPÁLYI SE 2–0 (0–0)
Füzesabony, 700 néző. V.: Jakab Árpád (Márkus, Szilágyi). 
FSC: Jaksi – Farkas K., Tarnó­czi, Szabó R., Bocsi – Jambrich – Vajda (Ambrus, 84.), Nagy G., Oláh (Antal, 74.), Berki (Németh A., 89.) – Szanku (Sebe M., 89.). Edző: Bódis Barna. 
MSE: Bákonyi – Bacsó (Nagy M., 84.), Nyilas (Sándor, 46.), Sós, Füzfői – Bojti (Nemes, 88.), Szilágyi (Sólyom, 76.), Ménes, Rostás – Gyügyei, Bíró (Nagy Sz., 88.). Edző: Bereczky Bence. 
GÓL: Szanku (86.), Jambrich (93. – 11-esből). 
NB III.-ba jutott: a Füzesabony 4–1-es összesítéssel.

Ők mondták

BÓDIS BARNA (az FSC vezetőedzője): – Nagyon nehéz volt mindkét mérkőzés. Az első meccsen meg kellett küzdeni a körülményekkel, de sikerült győztesen elhagyni a pályát. A visszavágón szintén jelentős volt a labdabirtoklási fölény és újra tudtunk két gólt rúgni a remek játékossal rendelkező, jó futballt bemutató vendégekkel szemben. 

BERECZKY BENCE (a Monostorpályi SE edzője): – Az összesített eredmény alapján a 4–1 simának tűnik, de egyáltalán nem volt az. Az első mérkőzésen a Füzesabony legalább egy góllal jobb volt, a második meccsen zártabban védekeztünk, ám a végén ki kellett nyílnunk, és megkontrázott bennünket a hazai csapat. Az abonyiak jobb csapatot alkotnak, teljesen megérdemelt a feljutásuk, de kis szerencsével akár hosszabbításra is menthettük volna az összecsapást.

TARNÓCZY ROLAND (az FSC játékosa): – Hihetetlenül boldog vagyok és hihetetlenül jó érzés az, hogy Füzesabonyban ennyi néző, ennyi ismerős, ennyi barát, ennyi családtag előtt meg tudtuk nyerni ezt a mérkőzést. Ez volt a szezon elejétől a célunk, hogy juttassuk fel a csapatot az NB III.-ba, ami 32 óta nem sikerült. A számok és a teljesítmény önmagáért beszél, büszkék lehetünk magunkra, a stábtagokra, a vezetőkre és mindenkire, aki tett ezért valamit. Füzesabonyi lakosként nekem pedig mindez még inkább felemelő.

BOCSI ZOLTÁN (a Füzesabonyi SC-Erőss út csapatának szakosztályvezetője): – Harminckét évvel ezelőtt játékosként még könnyebb volt minden, mint most, a pálya mellett végigizgulni a mérkőzést. Nagy dicsőség ez a városnak és a névadó szponzornak is. Köszönjük Nagy Csaba polgármester és az önkormányzat, továbbá Erőss Róbert támogató segítségét azért, hogy a több évtizedes álom valóra válhatott, és Füzesabony labdarúgás ismét felkerült arra a szintre, ahová mi annak idején eljuttattuk a csapatot.

Egymillió forint Levinek

Egymillió forintot adhatnak át az izomsorvadásban szenvedő tenki kisfiú, Lázár Levente gyógyíttatására a füzesabonyiak. Az összegből 730 ezer forint származik az osztályozó mérkőzés jegybevételéből és szurkolói adományokból. A Monostorpályi SE elnöke, Nyilas József 50 ezer forintot tett hozzá mindehhez, amit Nagy Csaba füzesabonyi polgármester, egyben az FSC elnöke 220 ezer forinttal kiegészítve egymillió forintra kerekített fel.

Forrás: Heol Sport facebook oldal


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában