Labdarúgás

2024.07.18. 20:52

Csíkszeredában a Kollár, Gohér páros a Mini Bilbaóval a bajnoki címet célozza

Másfél évvel azután, hogy Kollár Péter átvette az FC Csíkszereda női csapatának irányítását, Gohér Gergő személyében újabb hatvani tréner került a székelyföldi gárdához. A hargitai futball-hangulatot a női szekció vezetője tárta elénk.

Bódi Csaba

Kollár Péter egy év alatt két érmet nyert a hargitai felnőtt gárdával

Forrás: fkcsikszereda.ro

– Az elmúlt egy évben milyen tapasztalatokat gyűjtött Csíkszeredában?
– Válogatott labdarúgókkal és rajtuk kívül még nagyon sok jó játékossal dolgozhattam együtt, akik éhesek a sikerre, vevők a tanulásra és az edzésekre – válaszolta Kollár Péter. – Mivel a női szekció vezetőjeként is tevékenykedek, feladatunknak számít megtalálni a legtehetségesebb játékosokat Székelyföldön. Ez a klub küldetése is. Az U17-es csapatunk megnyerte a román bajnokságot, U15-ös gárdák bejutott a négyes döntőbe, U13-as és U11-es együttesünk az országos bajnokságban játszik, ahol nincs eredmény, míg az U9-esek közül folyamatosan áramlanak fel a kis tehetségek. Nagy munka ez, de a legjobbak akarunk lenni, értendő ez az edzőkre és a játékosokra egyaránt.

– A 2023/24-re kitűzött célokat sikerült teljesíteni?
– A dobogóra pályáztunk és a kupadöntőt céloztunk, ezek voltak elsődlegesen a terveik. Sikerült mindkettőt elérni. Az idei évben azonban már merészebb tervekkel vágunk neki a idénynek. Ez a játékosokra nagy nyomást helyez, és ránk, edzőkre, de ez egyezik az ambícióinkkal, így szép kihívásnak tartjuk és reméljük, megtudjuk ugrani a szintet.

Bronz után ezüst jutott

A román női Szuperligában először végzett a 3. helyen az FK Csíkszereda csapata, ami történelmi tettnek számít. A gárda a Román-kupában a döntőig jutott, ahol a Kolozsvári U Olimpia ellen a rendes játékidő 1–1-es eredménnyel zárult. A 2x15 perces hosszabbításban két csíki játékost is kiállítottak (mindkét esetben a második sárga lap után), így a végén a kolozsváriak 3–1-re nyerték a finálét.

– A szerződése meddig szól?
– Több évre terveztünk, ez egy több lépcsős folyamat. Mivel a leány utánpótlásunk is remek, sok a fiatal tehetség, minél több játékost szeretnénk beépíteni a felnőtt csapatunkba.
– Gohér Gergő érkezésében milyen szerepet vállalt? 
– Gergővel nagyon régen ismerjük, egymást. Egy városban nőttünk fel, sok a közös emlékünk. Hajdani NB I.-es futballistaként megvan a kellő tapasztalata, ebből adódóan akár egyénileg, akár csapatszinten sokat tud segíteni. Asszisztens edzőként érkezett a klubhoz, és szerintem sokat tanul majd, mert egy infrastrukturálisan ragyogó és szakmailag is kiemelt helyre került.

Forrás: Heol Sport facebook oldal

– A siroki illetőségű Tóbik Melánián kívül akad más magyarországi magyar játékosa is a csapatnak?
– Melániát már korábban ismertem, tudtam, hogy nagy potenciál van benne, amit be is bizonyított. Fel tudtuk építeni és vevő volt a kemény munkára. Sajnos most sérülés akadályozza, de rövidesen visszatérhet a többiekhez. Egyébkét hat magyarországi játékosunk van, mi úgy nevezzük, hogy Mini Bilbaót alkotunk, amely gárdával a bajnoki címért küzdünk.

Az FK Csíkszereda 2023/24-es női csapata
Forrás: fkcsikszereda.ro

– Akad-e szembetűnő eltérés a romániai női futball és a magyar között? 
– Lényegi különbség nincs a két bajnokság között. Romániába most hódít teret magának a női labdarúgás,  rengeteget fektetnek bele, értve ezalatt a marketinget, a profizmust. Szinte valamennyi mérkőzésünket közvetíti a labdarúgó szövetség csatornája vagy a televízió. 

Minden szerénytelenség nélkül mondhatom, mivel mi játszottuk a legjobb focit és a legizgalmasabb mérkőzéseket, így rendre bennünket adott a tv. 

Ha feltétlenül ki kell valamit emelnem az a mentalitás. Itt Romániában a legjobb csapatok és a legjobb játékosok végig nyomják a mérkőzést. Ehhez kellett kell alkalmazkodnunk és ha bajnokságot akarunk nyerni, felül kell múlnunk őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában